Jajka faszerowane pastą rybno-serową
Dziś kolejny przepis na jajka faszerowane. Tym razem pastą z dodatkiem ryby z puszki. Użyłam podwędzanych szprotek z puszki. Masa wyszła bardzo smaczna i ledwo zdążyłam spróbować tego, co zrobiłam, bo jajka zniknęły błyskawicznie.
Jajka będą ładniej wyglądać, gdy wypełnimy je pastą przy pomocy szprycy. A jako że ja przygotowałam je tylko i wyłącznie na użytek domowy, to nie bawiłam się w wyciąganie sprzętu. Po prostu wypełniłam je za pomocą łyżeczki.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki twarogu śmietankowego
- puszeczka ( 110 g ) szprotek ( u mnie szprotki podwędzane )
- 2 łyżki majonezu ( ja użyłam kieleckiego )
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanego szczypiorku
- Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Wyjmujemy żółtka
- Żółtka, twaróg i odsączone z oleju szprotki pozbawione ogonków ( 3 zostawiłam do ozdobienia półmiska ) ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy majonez
- Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wszystko jeszcze raz mieszamy
- Połówki jajek napełniamy (za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką) przygotowana pastą. Ozdabiamy
Komentarze
Prześlij komentarz