Sałatka z mozzarellą
Ostatnio u nas bardzo chodliwa sałatka. Mix sałat, a do niego pyszne dodatki. Tym razem sałaty przyrządziłam z mozzarellą i innymi dodatkami. Wyszło bardzo dobre i sycące danie. Cała micha zniknęła w oka mgnieniu. Taka sałata z dodatkami jest sycąca i na długo zaspokaja głód. Dlatego na wiosnę, gdy ma się ochotę na lżejsze dania to bardzo fajna alternatywa dla cięższych majonezowych sałatek, które jadaliśmy w zimie.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 1 kulka mozzarelli
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek wężowy
- 2-3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 5 rzodkiewek
- pół czerwonej papryki
- pół pęczka szczypiorku
- kilka pomidorów koktajlowych
- sól, pieprz
- oliwa do skropienia sałaty
Sposób wykonania:
- Sałatę wrzucamy do dużej miski
- Warzywa myjemy i kroimy: ogórka, pomidory( bez koktajlowych), paprykę,cebulę i rzodkiewkę. Wrzucamy do miski z sałatą i mieszamy.
- Szczypiorek drobno siekamy i połowę dorzucamy do miski z sałatą
- Jajka kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałaty
- Na górze sałatki układamy mozzarellę pokrojoną w plastry, przekładamy cienkimi krążkami pomidora
- Sałatkę przyozdabiamy pomidorami koktajlowymi i pozostałym szczypiorkiem, ewentualnie listkami bazylii
- Całość skrapiamy oliwą
- Solą i pieprzem doprawiamy na talerzu
Komentarze
Prześlij komentarz