Szarlotka z rodzynkami, która zawsze się udaje
Ta szarlotka, pełna jabłek, jest bardzo smacznym deserem. U nas w domu jada się bardzo chętnie ciasta z jabłkami, dlatego każdy wypiek z tym pysznym owocem znika u nas błyskawicznie. Tym razem tez tak było. Szarlotkę upiekłam na blaszce o średnicy 26 cm. Ciasto wychodzi dość wysokie, głównie za sprawą dużej ilości jabłek. Ta szarlotka to po prostu jabłka w kruchym cieście. Ciasto zawsze się udaje i jest bardzo smaczne. Do jabłek, w tej wersji szarlotki, dodaję rodzynki i cynamon. A do jabłkowego nadzienia kupuję szarą renetę.
Składniki:
- 175 g cukru
- 1,5 - 2 kg jabłek ( u mnie szara reneta )
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- sok z połowy niewielkiej cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g rodzynek
- szczypta soli
- Cukier puder do oprószenia gotowej szarlotki
Sposób wykonania:
- Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli połączyć z masłem, cukrem ( 75 g ), cukrem waniliowym i jajkiem. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na ok 30 minut do lodówki
- Rodzynki sparzyć i odsączyć. Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka przełożyć do garnka, podlać ok 3 - 4 łyżkami wody i skropić sokiem z cytryny. Dodać resztę cukru ( ok 100 g ), rodzynki, cynamon - wymieszać. Naczynie przykryć i dusić ok 10 minut. Następnie ostudzić i odcedzić z nadmiaru płynu
- Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tartą bułką. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną połowę rozwałkować na koło o średnicy 28cm i wyłożyć nim spód formy tworząc 2 centymetrowy rant na ściankach tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem i piec ok 15 - 20 minut w temperaturze 200 st C
- Upieczony spód wyjąć z piekarnika. Chwilę przestudzić i nałożyć na niego jabłka. Nakryć je rozwałkowanym płatem ciasta zawijając jego końce na brzegach ku dołowi
- Piec jeszcze ok 30 - 35 minut w tej samej temperaturze, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie
- Po ostudzeniu odpiąć formę i obsypać szarlotkę cukrem pudrem
- Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pyszna z lodami śmietankowymi lub waniliowymi i bitą śmietaną
Uwielbiam szarlotkę, a ta wygląda tak że pożeram ją wzrokiem :)
OdpowiedzUsuńO rany ale pycha szarlotka!
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest pychaaaaaa!!!!
OdpowiedzUsuń