Półkruche ciasto z rabarbarem
To sprawdzony przepis na ciasto. Piekę go też ze śliwkami i jest na prawdę smaczne. Samo ciasto bardzo mi smakuje, a do tego pyszne kwaskowate owoce i chrupiąca kruszonka - niebo w gębie:). Przepis podany przeze mnie jest na dużą blachę, choć składniki łatwo podzielić przez pół i wczoraj upiekłam ciasto na mniejszej blaszce. W sam raz na jeden dzień do spałaszowania w kilka osób.
Nadzienie rabarbarowe wzbogaciłam suszoną żurawiną i daktylami. Ale o szczegółach poniżej.
Składniki: ( przepis na dużą blachę )
- 0,5 kg mąki
- kostka masła
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 - 17 dag cukru + 2 łyżki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- Na kruszonkę: 8 łyżek masła, 8 łyżek cukru i 10 łyżek mąki
- Na owocowe nadzienie : ok 1 kg rabarbaru, opakowanie daktyli, garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, masło i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto
- Ze składników podanych powyżej zagniatamy kruszonkę, aż uzyskamy większe i mniejsze grudki
- Rabarbar obieramy i kroimy na ok 1,5 centymetrowe kawałki. Obsypujemy 2 - 3 łyżkami cukru i przekładamy na durszlak lub sito, aby rabarbar nieco puścił sok
- Z daktyli usuwamy pestki i razem z żurawina zalewamy na chwilę wrzątkiem. Odcedzamy i odciskamy, gdy owoce nieco zmiękną ( ok 5 - 7 minut )
- Ciastem wykładamy spód formy ( u mnie duża blacha o wymiarach: 25x35) wyłożonej papierem do pieczenia. Ja skorzystałam z małego wałka na rączce i rozwałkowywałam ciasto po kawałku w formie
- Ciasto pokrywamy równomiernie odsączonymi daktylami i żurawiną, a następnie na ciasto wykładamy rabarbar
- Całość posypujemy kruszonką
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok 1 godziny
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem
To jest to co lubie.... max owocow (zwlaszcza kwaskowych) w ciescie i kruszonka! Mniam! Na pewno wyprobuje i dam znac jak wyszlo!:)) Chcialam jeszcze troszke wazelinki dodac-jest to moj ulubiony blog kulinarny! Wiele juz przepisow wyprobowalam a kazdy nowy przepis mnie inspiruje! Dziekuje!
OdpowiedzUsuńTaka wazelinka zawsze mile widziana:). Ciasto mnie osobiście bardzo smakuje, zawsze wychodzi, no i też znika w oka mgnieniu. Ciekawe, czy i Tobie przypadnie do gustu! ? Czekam na wieści:) Pozdrawiam A
UsuńMmm, rabarbar... Musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietna sprawa z dodatkiem żurawiny i daktyli!;)
OdpowiedzUsuńSkładniki na ciasto: 1,5 łyżeczki cukru, czy proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńOczywiście tam miał być proszek zamiast cukru. Juz poprawiłam:)
UsuńPrzepis sprawdziłam i ciasto wychodzi rewelacyjne. Mam tylko jedno techniczne pytanie. Jak piekłaś to ciacho, z opcją grzania"góra-dół", bo ja piekłam na termoobiegu przez 50 min i troszkę spód wyszedł mi za suchy, więc może muszę następnym razem zmienić funkcje, albo skrócić czas pieczenia? Poza tym ciasto w smaku jest wspaniałe. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam! Termoobieg wymaga niższej temperatury od tej, jaką stosujemy przy danym przepisie przy ustawieniu góra - dół. Zawsze można też skrócić nieco czas pieczenia, jeśli góra jest już ładnie zrumieniona, tym bardziej, że to ciasto nie jest zbyt wysokie. Pozdrowienia A
Usuńzrobiłam, wyszło przepyszne i dość spore,naprawdę polecam ten przepis,szybko i bardzo łatwo się je robi :)
OdpowiedzUsuń