Racuchy
bardzo lubi się u nas w domu. To fajny sposób na obiad, zwłaszcza,
jeśli nie ma się ochoty na coś cięższego lub jako jarski obiad piątkowy.
Pyszne racuszki to także może być propozycja na kolację, U nas robi
się różne racuszki. Te dzisiejsze powtarzam co jakiś czas, bo są na
prawdę bardzo smaczne. Przepis dość nietypowy, bo albo robimy racuchy z
jabłkami, albo racuszki serowe, a to jest połączenie tych dwóch smaków i
efekt wychodzi doskonały!
Składniki:
Składniki:
- 250 g twarogu śmietankowego
- 4 jajka
- 2 duże jabłka
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka miodu
- kopiasta łyżka płatków migdałowych
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania racuszków, ewentualnie miód
- Żółtka oddzielić od białek
- Żółtka utrzeć z łyżką miodu i serem
- Jabłka obrać i utrzeć na tarce o dużych oczkach
- Do masy serowo - jajecznej dodać płatki migdałowe i jabłka. Wymieszać
- Ubić białka ze szczyptą soli i dodawać do masy na przemian z mąką, cały czas mieszając
- Smażyć na oleju po kilka minut z każdej strony aż do ładnego zrumienienia
- Odsączać na papierowym ręczniku
- Podawać z cukrem pudrem lub miodem
Smacznie wyglądają i pewnie tak smakują .Trzeba spróbować .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńrewelacja!!! Jeszcze lepiej smakują niż wyglądają :;) Pychota
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ,pierwszy raz robiłam z twarożkiem rewelacja,gorąco polecam !
OdpowiedzUsuńSą przepyszne,nawet nie wiem kiedy zniknęły że stołu. Dodatkowo dodałam cukier waniliowy 1 opakowanie. Wyśmienite. Polecam .
OdpowiedzUsuń