Wiosenna sałatka do obiadu
Do młodych ziemniaków i mięsa przygotowałam wczoraj sałatkę wiosenną, która doskonale sprawdza się jako dodatek do drugiego dania. Jest apetyczna i zjada się ją ze smakiem, nawet solo. Do sałatki wrzuciłam wszystko, co miałam pod ręką po wizycie na bazarze. A bazę stanowił gotowy mix sałat, składający się z 4 gatunków salaty. Kupuję gotowe zestawy mieszanek sałat, są już umyte i osuszone, więc wsypuje się je tylko do miski, dodaje ulubione warzywa i sałatka do obiadu gotowa.
Doskonała do obiadu, do grilla czy też solo.
Składniki:
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 3 średnie ogórki gruntowe
- 1 czerwona cebula
- 4 średnie pomidory
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- 3 twarde kiszone ogórki
- sól pieprz
- oliwa z oliwek do skropienia sałatki
- Mieszankę sałat wsypujemy do dużej miski
- Ogórki świeże obieramy i kroimy na półplasterki
- Ogórki kiszone również kroimy w półplasterki
- Cebulę drobno siekamy
- Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a szczypiorek drobno siekamy
- Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę, a następnie kroimy na cząstki
- Wszystkie warzywa doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy
- Solą doprawiamy na talerzu, aby warzywa nie straciły jędrności i nie puściły za dużo soku, chyba że sałatkę przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem
pyszna zdrowa sałatka:)
OdpowiedzUsuń