Szaszłyki - wstążki z piersi indyka na grilla
Nadszedł czas grillowania. U nas sezon już rozpoczęty. Na początek przyrządziłam szaszłyki - wstążki z indyka. Na prawdę pyszne mięsko. Podane z chlebem i sałatką warzywną smakowały doskonale.Oprócz tego były tez inne smakowitości, ale o tym następnym razem:).
Składniki:
- ok 40 dag mięsa z piersi indyka
- kilka dużych pieczarek
- papryka czerwona
- olej ( 3 łyżki )
- przyprawa do drobiu ( ja użyłam przyprawy złocistej do kurczaka - moja ulubiona )
- szpadki do szaszłyków
- Mięso z indyka umyć i pokroić w taki sposób, aby uzyskać cienkie i jak najdłuższe paski
- Z oleju i 1,5 łyżeczki przyprawy zrobić marynatę. Obtoczyć w niej mięso i odstawić na godzinę do lodówki
- Paprykę umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w mniejsze kawałki ( zbyt małe będą pękać przy nabijaniu na szpadkę )
- Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i nadziewać na szpadki na przemian z papryka i pieczarkami
- Piec na grillu po kilka minut z każdej strony, kilkakrotnie je obracając
świetny pomysł:d
OdpowiedzUsuń