Marynowane kiełbaski z grilla
Weekendowy grill za nami, a dziś przepis na cienkie kiełbaski z grilla. Wcześniej zamarynowane w piwnej marynacie. Smaczne i nieco odmienne od tych pieczonych zazwyczaj bez żadnych wcześniejszych przygotowań.
Składniki:
- 1/2 kg cienkich kiełbasek grillowych
- szklanka jasnego piwa
- ostra papryka w proszku ( 1 łyżeczka )
- keczup pikantny ( 2 łyżki )
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek ( 2 łyżki )
- łyżka rozmarynu
- Przygotowujemy marynatę ze składników w/w
- Kiełbaski nakłuwamy wykałaczką i wkładamy na całą noc do marynaty
- Wyjmujemy z marynaty i grillujemy obracając i pilnując, aby się nie przypaliły. Od czasu do czasu w czasie pieczenia smarujemy piwną marynatą
- Podajemy z musztardą i pieczywem
Zjadłoby się taką kiełbaskę!
OdpowiedzUsuńLubimy grillowanie, jak większość rodaków w wolnym czasie. Kiełbasa na grillu to podstawa, więc dobrze przygotowana marynata da świetny smak, a więc i udane grillowanie. No i uwielbiam jadać ją polaną ketchupem łagodnym z Gomaru, bo tak naprawdę jest jedynym, który ma w sobie więcej pomidorów niż inne tego typu, a im więcej pomidorów to więcej likopenu, hamującego rozwój komórek rakowych. Tak więc naturalny dla ciała i duszy, no i sposób na zachowanie zdrowia. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZaraz biore sie do roboty poki mama z coreczka spia milego dnia
OdpowiedzUsuń