Naleśniki biszkoptowe - przepis podstawowy (1 )
Dziś przepis na naleśniki biszkoptowe. Są puszystsze i delikatniejsze od naleśników tradycyjnych. Idealne na słodki obiad lub deser. Ciasto jest lekko słodzone i idealne do napełnienia go konfiturą, owocami, słodkim twarożkiem czy innym słodkim nadzieniem. Z dodatkiem bitej śmietany, polewy czekoladowej lub sosu owocowego będą stanowiły pyszne i sycące danie idealne na gorące letnie dni.
Składniki: ( na ok 10 placków )
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 6 dag masła
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- szklanka mleka
- szklanka wody
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia ( u mnie olej )
- Mleko łączymy ze szklanka ciepłej wody. Dodajemy przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie mieszamy ( ja za pomocą rózgi ). Odstawiamy na ok 1 godzinę
- Po tym czasie dodajemy żółtka, skórkę otartą z cytryny, stopione i przestudzone masło oraz cukier. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Bardzo ostrożnie mieszamy, aby masa nie opadła
- Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni posmarowanej odrobiną tłuszczu
- Usmażone przekładamy na ogrzane talerze. Nakładamy farsz i od razu podajemy
bardzo udany przepis, ale ta sztuczna śmietana w sprayu to niesmaczny popis
OdpowiedzUsuńA mi się bardzo podobają te ruloniki:). Jesli dobrze widzę są szersze z jednej strony i węższe z drugiej. I sama często stosuje bitą śmietanę w sprayu - nic jej nie dolega;)
OdpowiedzUsuń