Kolorowy mus owocowy

Kolorowy mus owocowy


 Sezon owocowy trwa, więc staramy się maksymalnie to wykorzystywać. Na targu można kupić wszelakie owoce i warzywa, które wykorzystuję teraz do obiadów, przetworów, przekąsek i deserów. Jako, że staramy się nie jadać zbyt wiele słodkości i ciasta pojawiają się u nas dość sporadycznie, zastępuję je świeżymi owocami, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości miodu czy cukru. Nie znaczy to, że całkowicie rezygnujemy ze słodkich wypieków, ale staramy się je ograniczać do minimum. Tak dla zdrowotności:). Ale niedługo pojawi się przepis na słodkie ciasto:). 

Składniki: ( na 3 pucharki )
  • 3 kiwi
  • 1 banan ( niezbyt duży )
  • 1 brzoskwinia
  • nieco więcej niż szklanka truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
Sposób wykonania:
  •  Kiwi obieramy, kroimy na cząstki, dodajemy łyżeczkę miodu i miksujemy za pomocą blendera. Przelewamy do pucharków
  • Banana kroimy na plasterki, brzoskwinię obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Nie dodajemy miodu, bo banan jest wystarczająco słodki. Powstały mus delikatnie wlewamy na zmiksowane kiwi
  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy za pomocą blendera z łyżeczką miodu. Wlewamy na mus bananowy

Komentarze

Prześlij komentarz