Pizza "cztery smaki"

Pizza "cztery smaki"



Pizzę robi się w naszym domu regularnie. Mam dobre sprawdzone przepisy na ciasto ( kilka wersji ) i eksperymentuję tylko z wierzchem. Tym razem postanowiłam przyrządzić jedną pizzę w czterech smakach. Dla każdego znalazło się coś miłego.

 

Składniki: ( na 2 pizze o średnicy ok 30 cm )

Na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • 25 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około szklanki ciepłej wody
 Na wierzch:
  • 45 dag sera mozzarella w bloku
  • 1 puszka anchois, w sosie własnym najlepiej
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka plasterków salami
  • papryczka chili
  • kilka plasterków szynki
  • kilka pieczarek
  • pomidor
  • pół niewielkiej papryki czerwonej
  • suszone oregano
  • mały słoiczek koncentratu / przecieru pomidorowego

Sposób wykonania:
  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem ( można zacząć od 3/4 szklanki, a resztę dolać później bezpośrednio do ciasta, w miarę potrzeby)
  • Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, wlewamy wodę z drożdżami i dolewamy oliwę
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym). Powinno być miękkie, ale nie lepkie. W razie, gdyby było za twarde, dolewamy resztę wody, a gdy jest zbyt lepkie - obsypujemy go delikatnie mąką
  • Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką ( powinno podwoić swoja objętość )
  • W międzyczasie przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.Szynkę kroimy w paseczki, oliwki w krążki. Podobnie papryczkę chili - ja zostawiam z pestkami, jest wówczas bardziej pikantnie. Pomidora kroimy w plasterki a paprykę w plasterki bądź półplasterki. Anchois odsączamy z zalewy
  • Gdy ciasto wyrośnie dzielimy go na pół. Jedną połowę odstawiamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Drugą cienko rozwałkowujemy kształtując z niej placek o kształcie koła ( choć jak zrobimy pizzę prostokątną to też będzie smaczna:)
  • Ciasto przekładamy na blachę wysmarowaną cienko oliwą. Wykładamy na niego połowę przygotowanych składników na wierzch ciasta: najpierw smarujemy go przecierem pomidorowym. Na ciasto wykładamy starty ser. A na ser nakładamy składniki, tak jak to widać na zdjęciach. Na 1/4 część pizzy nakładamy szynkę i pieczarki, na kolejną część anchois i oliwki, na następną paprykę i pomidory, a na ostatnią salami i papryczkę chili. Wszystko posypujemy oregano
  • Pieczemy ok 10 - 12 minut w  piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( należy wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do wymaganej temperatury ). Czas pieczenia będzie zależał też zapewne od piekarnika. W moim piecze się błyskawicznie ( na funkcji pizza, a jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada to pizza też się upiecze ). Pod koniec pieczenia, jak pizza jest już z wierzchu przyrumieniona, zmieniam funkcję piekarnika na : dół, aby góra nie była zbyt spieczona.

Komentarze

  1. Oj jak dawno nie robiłam domowej pizzy....narobiłaś mi smaka...

    OdpowiedzUsuń
  2. pizza i u mnie powstaje dość regularnie:) ja zazwyczaj robię dwa smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz