Skrzydełka na grilla na ostro
Grillowane skrzydełka to klasyka, do której jednak długo musiałam się przekonywać. Zawsze mi się wydawało, że co tam takie skrzydełka. Tylko roboty, a jedzenia wcale. Aż tu pewnego razu naszła mnie ochota na zrobienie skrzydełek i jakież było moje zaskoczenie, bo skrzydełka wyszły pyszne, po prostu niebo w gębie. Mięsko delikatne, fajnie przyprawione. Na prawdę smaczne i od tego czasu stale goszczą w naszym grillowym menu. A jedzenia wcale nie było aż tak mało. dwa skrzydełka i byłam najedzona do syta. Chłopaki nie, ale mieli skrzydełka na zakąskę i też im bardzo smakowały:).
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 6 łyżek pikantnego keczupu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Z wyżej wymienionych składników przygotowujemy marynatę
- Skrzydełka myjemy i obtaczamy w marynacie. Pozostawiamy w niej na minimum 2 godziny
- Po tym czasie skrzydełka kładziemy na ruszt i grillujemy na niezbyt dużym żarze ok 40 minut obracając je co jakiś czas i pilnując, aby się nie przypaliły
super! jestem fanką ostrych potraw:)
OdpowiedzUsuńWitam, Aniko, jestem fanką Twojego bloga i z niecierpliwością czekam na nowe przepisy. Odnośnie grillowania mam pytanie - czy używasz tacek aluminiowych, czy kładziesz mięso bezpośrednio na ruszt? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Alu! Z reguły grilluję mięso bezpośrednio na ruszcie, choć zdarza mi się tez grillować na tackach, zazwyczaj jakieś warzywne szaszłyki, aby zbyt szybko się nie przypaliły. Karkówkę i inne większe kawałki mięsa czy też kiełbasę zawsze grilluję bezpośrednio na ruszcie. Pozdrawiam:) i zapraszam po kolejne przepisy:)
Usuńkolejny przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńjuż czuję aromat :)
Witaj,
OdpowiedzUsuńbardzo lubie Twojego bloga i gotuje wg Twoich przepisów. Szkoda tylko , ze nie prowadzisz fb :(
Pozdrawiam Ewa:)