Zupa jarzynowa na zasmażce
Dziś przepis na bardzo smaczną zupę jarzynową na zasmażce. Wrzucam do niej wszystkie warzywa, jakie mam pod ręką, a na koniec dodaję lekko przyrumienioną zasmażkę z mąki, co nadaje jej specyficznego smaku.
Składniki:
- 1 marchewka
- kawałek korzenia pietruszki
- kawałek selera
- garść zielonego groszku ( świeżego lub mrożonego )
- pół kalarepy ( jeśli jest dostępna )
- 3 średnie ziemniaki
- kilka różyczek kalafiora
- 1 - 2 liście kapusty włoskiej
- garść fasolki szparagowej
- kawałek pora
- 2 - 3 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- zielenina do posypania zupy ( koperek lub pietruszka )
- Warzywa obieramy, myjemy
- W garnku zagotowujemy ok 2 litry wody. Wrzucamy do niej na początek pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojoną w ok 2 centymetrowe kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy ok 10 - 15 minut
- Następnie do zupy dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, pokrojoną w słupki kalarepę, ziemniaki ( pokrojone w kostkę ), zielony groszek i gotujemy ok 5 minut. W tym czasie zupę doprawiamy solą i pieprzem
- Po tym czasie do zupy wrzucamy pokrojoną kapustę włoską i kalafiora i gotujemy do miękkości, a więc ok 6 - 7 minut. Gdyby zbyt dużo wody odparowało podczas gotowania uzupełniamy ją tak, aby zupa nie była zbyt gęsta ( dodatkowo zagęści ją nieco także zasmażka )
- Przygotowujemy zasmażkę: na patelni rumienimy 2 - 3 łyżki mąki. Gdy nabierze ona złotawego koloru dodajemy masło i chwilkę razem przesmażamy. Następnie masę nieco studzimy i dolewamy wody. Mieszamy aby nie było grudek ( ja przekładam zasmażkę do wysokiego naczynia, dolewam wody i roztrzepuję trzepaczką rózgową ). Zasmażkę rozprowadzoną płynem wlewamy do zupy i mieszamy. Całość zagotowujemy
- Zupę podajemy posypaną zieleniną. Można posypać dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem
Jak bylam mala nie mogłam znieść zup jarzynowych; teraz jak wracam do domu zawsze proszę mame o ugotowanie zupy! Wydaje mi się, ze czuje zapach tego koperku!
OdpowiedzUsuńwww.allnnothing.com
właśnie zaraz sie za nią biorę :) mniam
OdpowiedzUsuń