Murzynek z malinami
Murzynek to klasyka. Szybkie i proste ciasto do kawy czy na podwieczorek. Tym razem podaję przepis na murzynka z dodatkiem malin. Wychodzi jeszcze smaczniejszy niż solo, bo maliny nadają mu nutki owocowej, która przełamuje czekoladowy smak ciasta. Polecam ten przepis, bo ciasto jest proste, a bardzo smaczne. Ponadto długo zachowuje świeżość i nie wysycha.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 200 g margaryny
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki wody
- 2 garstki malin
- W dużym garnku ( takim, aby potem zmieściły się w nim wszystkie składniki ) roztapiamy margarynę. Dodajemy do niej 4 łyżki wody, cukier, cukier waniliowy i kakao. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia składników. Studzimy
- Do ostudzonej masy dodajemy żółtka, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy na jednolitą masę
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę dodajemy do ciasta i mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję
- Na koniec dodajemy maliny i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy
- Ciasto przekładamy do formy ( u mnie tortownica o śr 23 cm ) wysmarowanej tłuszczem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 50 minut do tzw. suchego patyczka ( tz wykałaczką sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto jest gotowe ). Ciasto pozostawiamy chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmujemy. Po lekkim przestudzeniu rozpinamy formę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. następnie obsypujemy cukrem pudrem lub oblewamy polewą czekoladową
Pięknie wygląda z malinkami . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, z malinami musiał być wyjątkowo pyszny :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda. Spróbuję zrobić go jutro. A maliny mogą być mrożone? Nie zepsuję tym ciasta?
OdpowiedzUsuń