Naleśniki z serem i malinami

Naleśniki z serem i malinami






Dziś moje ulubione naleśniki z serem i malinami. Maliny nadają tym naleśnikom fajnego orzeźwiającego smaku i nieco kwaskowatości. Ogólnie pyszny bezmięsny obiad lub po prostu deser. 

 


Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 200 g mąki ( trochę więcej niż szklanka )
  • 2 szklanki mleka
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy/oleju
  • ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz serowy:

  • 40 dkg sera białego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników 
Dodatkowo: szklanka malin 



Sposób wykonania:

  • Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
  • Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ).
  • Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
  • Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą ser. Z boku naleśnika, od którego zaczniemy zwijanie, układamy wzdłuż podwójny szereg malin i naleśnik zwijamy w rulonik
  • Na patelni  rozgrzewamy łyżkę masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
  • Serwujemy z cukrem pudrem
 

Komentarze

Prześlij komentarz