Naleśniki z serem i malinami
Dziś moje ulubione naleśniki z serem i malinami. Maliny nadają tym naleśnikom fajnego orzeźwiającego smaku i nieco kwaskowatości. Ogólnie pyszny bezmięsny obiad lub po prostu deser.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 200 g mąki ( trochę więcej niż szklanka )
- 2 szklanki mleka
- jajko
- szczypta soli
- łyżka oliwy/oleju
- ewentualnie 1 łyżeczka cukru
Składniki na farsz serowy:
- 40 dkg sera białego
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- + 3 - 4 łyżki masła do podsmażenia gotowych naleśników
Sposób wykonania:
- Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aby nie było grudek ( przeważnie robię go w takim naczyniu - miarce z rączką, bo posiada dzióbek i ciasto łatwo się wylewa nie kapiąc potem po całej kuchni )
- Ser, żółtka, cukier i śmietanę ucieramy w malakserze na gładką masę ( lub ręcznie, ale ser wtedy nie będzie taki gładki ).
- Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Przed wylaniem na patelnię ciasta skrapiamy ją kilkoma kroplami oleju i energicznymi ruchami rozprowadzamy tłuszcz na gorącej patelni. Naleśnik podsmażamy na jasnozłoty kolor i przewracamy na drugą stronę, aby również lekko się przyrumienił
- Naleśniki smarujemy niezbyt grubą warstwą ser. Z boku naleśnika, od którego zaczniemy zwijanie, układamy wzdłuż podwójny szereg malin i naleśnik zwijamy w rulonik
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy na niej naleśniki i podsmażamy z obu stron na ładny złoty kolor
- Serwujemy z cukrem pudrem
Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne naleśniki, pychotka.
OdpowiedzUsuńRobię jutro na obiad.
na takie naleśniki chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuń