Racuszki z dyni
Korzystam z musu dyniowego, który przyrządziłam kilka dni temu. I wciąż powstają dyniowe potrawy. Ostatnio delektujemy się pyszną zupą dyniową. A dziś upiekłam słodkie racuszki dyniowe, do których wykorzystałam mus dyniowy, a nie tartą dynię, jak to jest zazwyczaj w przepisach. Racuszki maja piękny pomarańczowy kolor, typowy dla dyni, z której korzystam. Jest to odmiana bambino. Kupuję ją już drugi rok u tego samego rolnika. Pan wyjaśnił mi, że to odmiana bambino, jedna z lepszych odmian. I chyba rzeczywiście tak jest. Poszperałam trochę po internecie i wyczytałam co nieco o tej odmianie. Ma niezwykle intensywny pomarańczowy kolor, a więc i duże ilości katotenu.
Jeśli tłuszcz na racuszki nie jest dobrze rozgrzany to placki będą się rozlewać. Najlepiej nałożyć nieco ciasta na tłuszcz, chwilkę odczekać aż się zetnie i wlać kolejną łyżkę czy dwie na wierzch ściętego ciasta. Wówczas placuszki będą zgrabniejsze.
Najlepiej smakują z miodem, ale można je też serwować z cukrem pudrem.
Składniki (na około 4 porcje)
- 2 szklanki musu z pieczonej dyni (przepis TUTAJ)
- 2 jajka
- półtorej szklanki maślanki
- 1 3/4 - 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- miód albo cukier puder (do gotowych racuszków)
- Jajka mieszamy z maślanką za pomocą trzepaczki albo w robocie kuchennym, aż do spienienia się masy.
- Dodajemy mus z dyni i wszystko razem mieszamy
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem i sodą i wsypujemy do masy dyniowej. Dodajemy sól i wszystko razem ponownie mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
- Na patelnię wlewamy olej i mocno go rozgrzewamy. Łyżką nakładamy ciasto tworząc placuszki. Tłuszcz musi być mocno nagrzany, bo inaczej placki będą się rozlewać.
- Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia.
- Racuszki podajemy z cukrem pudrem lub miodem
Wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię placuszki z dyni:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne placuszki :-) mniam :-) takich jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńMniam wyglądają pysznie!!!
OdpowiedzUsuńJak one apetycznie wyglądają! Nie jedliśmy jeszcze takich, ale sezon dyniowy w pełni, więc będzie można naprawić to zaniedbanie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś podobne i były pyszne. Ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń