Pomidory faszerowane na zimno
Dziś przedstawiam pomysł na pyszne śniadanie lub kolację - faszerowane pomidory. Nadzienie można wymyślać różnorodne, ale mnie najbardziej smakuje chyba właśnie to, które przedstawię dziś. Wydrążonej części pomidora nie dodaję do farszu, bo jest za wodnista i farsz byłby zbyt lejący, a ja wolę o takiej bardziej stałej konsystencji. Choć jeśli ktoś bardzo chce, może dodać te twardsze części miąższu ( bez wodnistej części z pestkami ) do nadzienia.
Jeśli zostanie nieco farszu, to wyśmienicie smakuje jako pasta do pieczywa.
Składniki:
- 5 - 6 średnich jędrnych pomidorów
- 3 jajka
- 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
- 2 średnie twarde ogórki kiszone
- pół pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
- 2 -3 łyżki majonezu
- Jajka gotujemy na twardo
- Tuńczyka odsączamy z zalewy
- Ogórki i jajka kroimy w drobną kosteczkę, a tuńczyka rozdrabniamy za pomocą widelca. Szczypiorek drobno siekamy. Wszystko razem mieszamy doprawiając odrobiną soli i pieprzem
- Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Pomidory myjemy, osuszamy i odcinamy czubki
- Za pomocą łyżeczki wydrążamy miękki miąższ i powstałe kieszonki osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
- Pomidory napełniamy farszem. Podajemy z pieczywem
Bardzo fajne te pomidorki :-) muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńfajne nadzienie do pomidorów :) ma w sobie wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuń