Pożywna zupa z brukselką
Pogoda staje się coraz bardziej zimowa, na razie pod względem temperatury, bo śniegu na razie nie widać. W taki czas gorąca, sycąca zupa jest jak znalazł. Dzisiaj mam dla Was przepis na zupę z brukselki. My dziś po powrocie do domu spałaszowaliśmy taką właśnie zupę, która oprócz tego, że jest pożywna, jest też smaczna i można do niej wrzucić różne składniki, które mamy w lodówce. Ale od początku ...
Składniki:
- 600 - 700 g brukselki
- 600 - 700 g ziemniaków, najlepiej mączystych
- 1 por
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- 3 liście kapusty włoskiej
- 25 dag chudego boczku
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz
- W garnku zagotowujemy ok 2, 5 - 3 litry wody i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę i seler, a także por pokrojony w cieniutkie półplasterki. Gotujemy ok 10 minut
- Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, lub jeśli są ładne to tylko płukamy i dorzucamy do gotujących się warzyw. Gotujemy razem ok 10 minut, a następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pociętą na mniejsze części kapustę włoską. Gotujemy kolejne 10 minut. W międzyczasie zupę solimy
- Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni do wytopienie tłuszczu i ładnego zrumienienia i na koniec dorzucamy do zupy skwarki
- Z dwóch łyżek wytopionego tłuszczu i mąki( resztę wylewam ) robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy niewielką ilością zimnej wody i roztrzepujemy za pomocą trzepaczki rózgowej, aby nie było grudek. Dodajemy do zupy i chwile razem gotujemy
- Na koniec zupę doprawiamy delikatnie pieprzem i ewentualnie solą.
- Zupę można też doprawić na talerzu świeżo zmielonym pieprzem
bardzo lubię brukselkę!
OdpowiedzUsuńSuper zupka jarzynowa mocno tredciwa. U mnie zamiast z boczkiem - z indykiem ;)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-) teraz gdy przyszły pierwsze mrozy rewelacja na rozgrzanie :-)
OdpowiedzUsuń