Pulpeciki z indyka pieczone w piekarniku
podane z sosem koperkowo - chrzanowym
Dziś przepis na bardzo smaczne pulpeciki, których nie smażymy, nie gotujemy , lecz pieczemy w piekarniku. Pulpeciki smakują wyśmienicie, a podane z sosem są bardzo sycącym i apetycznym daniem. Najlepiej smakują z sosem koperkowym, koperkowo - chrzanowym albo chrzanowym. Ja przyrządziłam do niego sos koperkowo - chrzanowy i wszystko smakowało doskonale. A tarte buraczki tylko dopełniały to idealne połączenie smaków. Świetna propozycja na niedzielny obiad, zresztą nie tylko.
Składniki:
- ok 50 dag piersi z indyka
- pół bułki
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 żółtko
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego, albo zamiast wody po prostu wywar warzywny
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek śmietany 18 %
- 1 duży pęczek koperku
- 2 kopiaste łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- sól
- biały pieprz
- Bułkę moczymy w ciepłym mleku zmieszanym pół na pół z wodą. Odciskamy
- Mięso mielimy, następnie przez maszynkę przepuszczamy odciśniętą bułkę
- Do mięsa i bułki dodajemy żółtko, parmezan, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę
- Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Co jakiś czas dłonie moczymy w wodzie ( ja stawiam na stole miseczkę z ciepłą wodą ), będzie łatwiej formować pulpeciki
- Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 205 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 - 35 minut. Aby ładnie się zrumieniły pod koniec pieczenia można włączyć funkcję turbo
- Pulpeciki podajemy z ziemniakami i sosem np koperkowym lub koperkowo - chrzanowym. Ja tym razem podałam je z sosem koperkowo - chrzanowym.Przepis na ten sos znajdziecie TUTAJ. Idealnie pasują do tego dania tarte buraczki
Pyszny obiadek, oj takich pulpecików w sosie to wieki nie jadłam :-) muszę koniecznie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo to na prawdę smaczne danie!! :-)
Usuńświetny pomysł na obiad:) wczoraj właśnie robiłam mielone mężowi i właśnie dla siebie zrobiłam dokładnie takie pulpety z indyka tylko, że w parowarze:)
OdpowiedzUsuńOooo, a ja w parowarze jeszcze nigdy pulpecików nie robiłam. Fajny pomysł! :-)
UsuńFajne :) Ja często robię takie pulpety w sosie koperkowym. Nie dodawałam jednak nigdy chrzanu. Muszę wypróbować taką wersję :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj! Ja sos koperkowy też lubię, ale częściej do ziemniaków i jajka na twardo ( taka wersja piątkowego obiadu ), a do pulpecików najczęściej własnie koperkowo - chrzanowy. Wydaje mi się ciekawszy w smaku niż sam koperkowy. :-)
UsuńŚwietne zestawienie na obiad. Oj, muszę zrobić takie pulpeciki dla mojej rodzinki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pulpety. Uwielbiam indyka. Uwielbiam koperek. I bardzo lubię chrzan. Myślę, więc, że taki obiadek wszamałabym a apetytem :)) Też robiłam dziś pulpety (na jutrzejszy obiad, jak się pracuje trzeba wcześniej) w sosie koperkowym w dużą ilością pokrojonej w kostkę marchewki (dodaję ją wraz z koperkiem do sosu).
OdpowiedzUsuńRozpieszczasz swoja rodzine ;) takie pulpety to raj dla podniebienia ;)
OdpowiedzUsuń