Pulpeciki z indyka pieczone w piekarniku z sosem koperkowo - chrzanowym

Pulpeciki z indyka pieczone w piekarniku 
podane z sosem koperkowo - chrzanowym




 Dziś przepis na bardzo smaczne pulpeciki, których nie smażymy, nie gotujemy , lecz pieczemy w piekarniku. Pulpeciki smakują wyśmienicie, a podane z sosem są bardzo sycącym i apetycznym daniem. Najlepiej smakują z sosem koperkowym,  koperkowo - chrzanowym albo chrzanowym. Ja przyrządziłam do niego sos koperkowo - chrzanowy i wszystko smakowało doskonale. A tarte buraczki tylko dopełniały to idealne połączenie smaków. Świetna propozycja na niedzielny obiad, zresztą nie tylko. 

 

Składniki:
  • ok 50 dag piersi z indyka
  • pół bułki
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz
Sos koperkowo - chrzanowy:
  • 1,5 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka bulionu wegetariańskiego, albo zamiast wody po prostu wywar warzywny
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 1 duży pęczek koperku
  • 2 kopiaste łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • sól
  • biały pieprz
Sposób wykonania:
  •  Bułkę moczymy w ciepłym mleku zmieszanym pół na pół z wodą. Odciskamy
  • Mięso mielimy, następnie przez maszynkę przepuszczamy odciśniętą bułkę
  •  Do mięsa i bułki dodajemy żółtko, parmezan, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę
  • Z mięsa formujemy pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Co jakiś czas dłonie moczymy w wodzie ( ja stawiam na stole miseczkę z ciepłą wodą ), będzie łatwiej formować pulpeciki
  • Kuleczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 205 stopni piekarnika. Pieczemy ok 30 - 35 minut. Aby ładnie się zrumieniły pod koniec pieczenia można włączyć funkcję turbo
  • Pulpeciki podajemy z ziemniakami i sosem np koperkowym lub koperkowo - chrzanowym. Ja tym razem podałam je z sosem koperkowo - chrzanowym.Przepis na ten sos znajdziecie TUTAJ. Idealnie pasują do tego dania tarte buraczki

Komentarze

  1. Pyszny obiadek, oj takich pulpecików w sosie to wieki nie jadłam :-) muszę koniecznie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na obiad:) wczoraj właśnie robiłam mielone mężowi i właśnie dla siebie zrobiłam dokładnie takie pulpety z indyka tylko, że w parowarze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, a ja w parowarze jeszcze nigdy pulpecików nie robiłam. Fajny pomysł! :-)

      Usuń
  3. Fajne :) Ja często robię takie pulpety w sosie koperkowym. Nie dodawałam jednak nigdy chrzanu. Muszę wypróbować taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj! Ja sos koperkowy też lubię, ale częściej do ziemniaków i jajka na twardo ( taka wersja piątkowego obiadu ), a do pulpecików najczęściej własnie koperkowo - chrzanowy. Wydaje mi się ciekawszy w smaku niż sam koperkowy. :-)

      Usuń
  4. Świetne zestawienie na obiad. Oj, muszę zrobić takie pulpeciki dla mojej rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pulpety. Uwielbiam indyka. Uwielbiam koperek. I bardzo lubię chrzan. Myślę, więc, że taki obiadek wszamałabym a apetytem :)) Też robiłam dziś pulpety (na jutrzejszy obiad, jak się pracuje trzeba wcześniej) w sosie koperkowym w dużą ilością pokrojonej w kostkę marchewki (dodaję ją wraz z koperkiem do sosu).

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozpieszczasz swoja rodzine ;) takie pulpety to raj dla podniebienia ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz