Sos koperkowo-chrzanowy

Sos koperkowo-chrzanowy




Sos koperkowo - chrzanowy robię bardzo podobnie jak sos chrzanowy. Pasuje do wszelkiego rodzaju pieczeni, pulpecików i do jajka na twardo. To ostatnie danie to smak dzieciństwa: ziemniaki i do nich sos - koperkowy, chrzanowy lub grzybowy i do tego jajko na twardo. Typowy obiad piątkowy, oprócz oczywiście wszelkiego rodzaju racuchów, która moja Mama piekła regularnie i ja do dziś je lubię. Jeśli zachowujemy tradycję bezmięsnych dań w piątki, to do wyboru mamy teraz choćby niesamowity wybór ryb. Ale ja chętnie wracam w piątki do racuszków i właśnie do jarskich dań z sosami. Dziś kolejny z sosów, który idealnie pasuje do ziemniaków i jajka na twardo. Proponuję też inne sosy : sos pieczarkowy ( KLIK ), sos chrzanowy ( KLIK ) i sos koperkowy ( KLIK ).
Do sosu wykorzystałam chrzan ze słoika oraz zamrożony w lecie koperek. Tak więc taki sos możemy przyrządzać przez cały rok. Jeśli ktoś nie ma mrożonego koperku w sklepach można kupić pęczek świeżego.

 

Składniki:
  • 2,5  szklanki bulionu ( ja użyłam warzywnego )
  • 1 opakowanie śmietany do sosów ( 18 %)
  • 1 pęczek koperku
  • 2 kopiaste łyżki chrzanu ze słoiczka (lub w lecie tartego świeżego)
  • sól
  • pieprz
  • 3 - 4 łyżki mąki
Sposób wykonania:
  • Bulion zagotowujemy i do gotującego się płynu wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką i odrobiną wywaru. Mąkę ze śmietaną należy wcześniej dokładnie roztrzepać trzepaczką ( ja używam rózgowej ), aby nie było w sosie grudek
  • Wywar ze śmietaną i mąką zagotowujemy i jeśli jest odpowiednio gęsty to dodajemy drobno posiekany koperek i chrzan. Jesli sos jest jak na nasz gust zbyt rzadki rozrabiamy jeszcze nieco mąki z niewielką ilością wody i dolewamy do sosu stale mieszając. Doprawiamy do smaku solą ( jesli bulion był wystarczająco słony to nie dosalamy już sosu ) i pieprzem i chwilę razem gotujemy mieszając, bo geste sosy lubią przywierać do dna garnka
  • Podawać na ciepło do mięs

Komentarze

  1. Jakiego opakowania śmietany pani używa, dużego czy małego? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Sos bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki gabaryt idzie tej smietany. Czy 200 ml wystarcza na taka ilosc bulionu??

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy! Zawsze robię z tego przepisu :D ...tylko zmniejszam nieco proporcje (na 2 os.)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz