Wiejski kociołek,
czyli sycące danie jednogarnkowe
Wczoraj na obiad przyrządziłam gęste danie jednogarnkowe. To taki rodzaj gęstej, pożywnej zupy, którą nazwałam wiejskim kociołkiem. Składniki proste, łatwo dostępne, a ugotowanie tej zupy nie jest zbyt pracochłonne, a można się nią delektować, bo jest na prawdę smaczna. Proste, a smaczne danie, które rozgrzeje w chłodne jesienne dni i wzmocni organizm. U nas jada się to danie z pieczywem.
Składniki:
- 800 g ziemniaków Najlepiej odmiana mączysta )
- 500 g kiełbasy wiejskiej
- 25 g chudego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 puszka czerwonej fasoli ( ja dałam pół, bo tyle mi zostało z sałatki z dnia poprzedniego )
- 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
- czerwona ostra papryka
- majeranek
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Zalać wodą ( ok 3 cm ponad powierzchnie ziemniaków ) i zagotować
- Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dorzucić do zupy. Posolić
- Kiełbasę pokroić w półplasterki i obsmażyć na patelni, aby puściła nadmiar tłuszczu. Dodać do zupy.
- Do zupy dodać przecier pomidorowy i doprawić ją pieprzem i mieloną papryką
- Na patelni usmażyć pokrojony w kosteczkę boczek. Jak puści nieco tłuszczu dodać pokrojoną drobno cebulkę i smażyć razem do zeszklenia, a następnie dodać do zupy.
- Fasolkę odcedzić z zalewy i dodać do zupy. Wszystko razem chwilę pogotować
- Doprawić obficie majerankiem i ewentualnie solą
- Podawać z pieczywem
Uwielbiam takie jednogarnkowe dania :) Zawsze są idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Mniam jak ja lubię takie dania jednogarnkowe, są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńo tej porze roku bardzo sobie chwalę takie dania:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, choć nieuchronnie przypomina, że to już listopad :( Nie ma nic lepszego na jesień nic rozgrzewający, aromatyczny jednogar :)
OdpowiedzUsuńidealna właśnie na jesienne chłody a i w lodówce przeleży na obiad po pracy :)
OdpowiedzUsuńpaprykę wrzucamy jak ziemniaki są już ugotowane i miękkie ???
OdpowiedzUsuńNie. Paprykę wrzucam prawie równocześnie z ziemniakami tz ziemniaki nastawiam, a w tym czasie przygotowuję paprykę. Jak ziemniaki zaczną się gotować to dorzucam paprykę
UsuńNa zdjęciach widzę mięso, a w treści kiełbasę...
OdpowiedzUsuńTo co widzisz, to właśnie kiełbasa;-)
UsuńTaka ala zupa gulaszowa :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ja wlałam fasolkę z zalewą, pyyyysznie:)
OdpowiedzUsuńDla ilu osób wychodzi takie danie ?
OdpowiedzUsuńZależy jakie duże porcje:-)
OdpowiedzUsuń