Wieprzowina Vindaloo po indyjsku

Wieprzowina Vindaloo po indyjsku





Kuchnia indyjska zawitała do naszej kuchni. Kiedyś jadłam coś w restauracji indyjskiej i nawet dość mi to smakowało, tak więc gdy w gazetach znalazłam przepisy na dania indyjskie postanowiłam je wypróbować. Kuchnia indyjska charakteryzuje się bardzo aromatycznymi przyprawami, a wśród nich dominują: cynamon, imbir, kmin rzymski, papryka chili, kolendra, kurkuma, goździki, limonka. Użyłam większości z nich tworząc pastę Vindaloo. 
Danie jest bardzo ostre, więc jeśli mają je jeść dzieci, albo nie za bardzo odpowiada nam ostra kuchnia, proponuję zmniejszyć ilość chili, zarówno tego w postaci proszku jak i papryczek. Można dodawać ostre przyprawy stopniowo, aż potrawa będzie taka pod względem ostrości, jaka nam odpowiada.
A tak w ogóle to danie smakowite, z wyraźnie orientalnym smakiem i aromatem. Czasami w naszej kuchni też należy coś odmienić, choćby z ciekawości, jak się jada gdzie indziej.
Niedługo opublikuję przepis na ryż po indyjsku! Idealnie pasuje do wieprzowiny w tym wydaniu!

Składniki: ( na około 3 - 4 porcje )
  • 600 g mięsa wieprzowego ( ja użyłam chudej karkówki )
  • 1 puszka pomidorów bez skórki ( mogą być krojone )
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 papryczki chili
  • 2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • olej do smażenia mięsa
  • limonka
PASTA VINDALOO:
  • 2 centymetrowy kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  •  1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki rozgniecionych ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego chili
  • 3 łyżki białego octu winnego
 Sposób przygotowania:


  • Przygotowujemy pastę vindaloo : imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, ziarna gorczycy i kolendry ugniatamy w moździerzu. Wszystkie składniki pasty łączymy i mieszamy na jednolitą pastę
  • Cebulę drobno kroimy. Na głębokiej patelni typu wok rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju i wrzucamy na niego cebulę, delikatnie solimy i smażymy do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę wszystko razem smażymy. Następnie do cebuli dodajemy mięso pokrojone w średniej wielkości kostkę. Smażymy przez kilka minut, aż odparuje z niego płyn i mięso nieco się zrumieni
  • Następnie do mięsa dodajemy pomidory z puszki wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy i podlewamy niewielką ilością wody ( ok 0,5 szklanki ). Wszystko mieszamy i doprawiamy drobno pokrojonymi papryczkami chili oraz pastą vindaloo. Dodajemy sól , mieszamy i dusimy do miękkości mięsa czyli ok 1 godzinę na wolnym ogniu ( karkówka w miarę szybko robi się miękka ) sprawdzając od czasu do czasu czy potrawa nie robi się zbyt gęsta i nie przywiera do dna. W razie potrzeby podlewamy wodą. Od czasu do czasu należy ją zamieszać
  • Podajemy z pokrojoną w cząstki limonką i ryżem ugotowanym na sypko. Ja podałam do wieprzowiny ryż po indyjsku. Przepis niedługo!!

Komentarze

  1. Wygląda pysznie, bardzo lubię takie zdecydowane smaki :-) zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię takie danie. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie się prezentuje. Dodam, że danie pochodzi z Goa, stanu Indii, który przez długi czas był pod panowaniem Portugalczyków - ocet w przepisie jest bardzo charakterystyczny dla kuchni goańskiej. Nazwa Vindaloo przypomina o podstawowych składnikach portugalskiego oryginału: wino (vinho) i czosnek (alho).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info. Poczytałam wcześniej ogólne wiadomości o kuchni indyjskiej, ale takich szczegółów, o których napisałeś, nie wiedziałam. A danie i jego orientalny smak bardzo nam przypadły do gustu, więc do kuchni indyjskiej jeszcze zapewne wrócimy. Na razie mam jeszcze w zapasie przepis na ryż po indyjsku, który przyrządziłam do tego dania. Pozdr

      Usuń
  3. to musi być pyszne ! uwielbiam kuchnie indyjską :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a może być imbir mielony ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz