Złocisty ryż po indyjsku
Złocisty ryż to pyszny dodatek do dań np indyjskich. Doskonale nadaje się do wieprzowiny vindaloo, na którą przepis znajdziecie TUTAJ. Do przygotowania użyłam ryżu bosmati, który jest ryżem indyjskim. Charakteryzuje się tym, że jego ziarna są znacznie cieńsze i dłuższe od zwykłych, popularnych u nas odmian ryżu.
Składniki:
- 200 g ryżu bosmati
- 2 łyżki oliwy
- garść orzechów nerkowca
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- laska cynamonu przełamana na pół
- 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
- liść laurowy
- 3 goździki
- sól
- 300 ml wody
- Ryż ( u mnie z dwóch torebek po 100 g ) namaczamy przez 15 min w ciepłej wodzie
- W rondlu lub woku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego orzechy. Smażymy, aż się zezłocą. Następnie wyjmujemy z tłuszczu i odkładamy
- Na tłuszcz wrzucamy przyprawy ( z wyjątkiem kurkumy ) i smażymy, aż tłuszcz stanie się aromatyczny
- Do przypraw dodajemy odcedzony ryż oraz orzechy. Mieszamy i zalewamy wodą. Solimy i dodajemy kurkumę. Mieszamy i dusimy, aż ryż będzie miękki
uwielbiam ryż, a jak już widzę orzechy nerkowca to nic więcej mi do szczęścia nie trzeba!
OdpowiedzUsuńBardzo ładny ryż, bez wątpienia bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny pomysł na ryż, jestem pewna że smakował cudnie :D
OdpowiedzUsuńświetny Ci wyszedł:) taki ryz lubię:)
OdpowiedzUsuńCudo, oj z pewnością jest pyszny :-) widzę to po składnikach jakie dodałaś :-) zapisuje sobie przepis i zrobię taki z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńpodkradam przepis ! ryż wyszedł Ci idealnie. Będzie świetną alternatywą do tego tradycyjnego :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń