Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem





Dziś przepis na prostą, a smaczną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Bardzo dobre i sycące danie, którym możemy nieco urozmaicić nasze codziennie menu. Składniki proste, rybka smaczna, jak to dorsz, którego preferuję, jeśli chodzi o ryby morskie. Ziemniaki, ryba plus pieczarki, a wszystko to zapieczonym z żółtym serem - jak dla mnie prosto, a bardzo smacznie. Zapiekankę można zjadać bez żadnych dodatków, z ulubionymi warzywami albo też z dodatkiem keczupu.

 



Składniki: ( 4 porcje )
  • 600 - 700 g ziemniaków
  • 500 - 600 g filetów z dorsza
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 200 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • olej do smażenia
  • sok z cytryny
  • 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierowania dorsza
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy
  • Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy do odparowania płynu
  • Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na pół godziny, a następnie panierujemy: w mace, jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry
  • Na ziemniaki wykładamy 3/4 pieczarek, a na nich układamy usmażoną rybę, którą przykrywamy drugą połówką ziemniaków pokrojonych w plastry
  • Ziemniaki posypujemy startym serem żółtym, obsypujemy pozostałymi pieczarkami i oprószamy słodką papryką
  • Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni  ( ok 20 - 25 min )

Komentarze

  1. Jestem pod wrażeniem. Zapiekanka wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiadek :) do tego lekka surówka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda, az mam ochote pobiec do sklepu i zrobic sobie taka rybkę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz