Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Dziś przepis na prostą, a smaczną zapiekankę ziemniaczaną z dorszem. Bardzo dobre i sycące danie, którym możemy nieco urozmaicić nasze codziennie menu. Składniki proste, rybka smaczna, jak to dorsz, którego preferuję, jeśli chodzi o ryby morskie. Ziemniaki, ryba plus pieczarki, a wszystko to zapieczonym z żółtym serem - jak dla mnie prosto, a bardzo smacznie. Zapiekankę można zjadać bez żadnych dodatków, z ulubionymi warzywami albo też z dodatkiem keczupu.
Składniki: ( 4 porcje )
- 600 - 700 g ziemniaków
- 500 - 600 g filetów z dorsza
- 300 g pieczarek
- cebula
- 200 g sera żółtego
- sól
- pieprz
- słodka papryka w proszku
- olej do smażenia
- sok z cytryny
- 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierowania dorsza
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w całości do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy
- Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone pieczarki. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy do odparowania płynu
- Filety z dorsza kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Odstawiamy na pół godziny, a następnie panierujemy: w mace, jajku i tartej bułce. Smażymy na oleju
- Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plastry
- Na ziemniaki wykładamy 3/4 pieczarek, a na nich układamy usmażoną rybę, którą przykrywamy drugą połówką ziemniaków pokrojonych w plastry
- Ziemniaki posypujemy startym serem żółtym, obsypujemy pozostałymi pieczarkami i oprószamy słodką papryką
- Zapiekamy w 180 stopniach, aż ser się rozpuści i nieco przyrumieni ( ok 20 - 25 min )
Jestem pod wrażeniem. Zapiekanka wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie :) Aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek :) do tego lekka surówka i jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, az mam ochote pobiec do sklepu i zrobic sobie taka rybkę :)
OdpowiedzUsuń