Placki ziemniaczane z cukinią
Placki ziemniaczano - cukiniowe są równie smaczne, co placki z ziemniaków. Są świetnym dodatkiem do gulaszu, sosów, a nawet solo tylko z ulubioną surówką lub z jakimś dipem.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków ( po obraniu)
- 1 niewielka cukinia
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cukinię myjemy, odcinamy końce, cebule obieramy i ścieramy na takiej samej tarce
- Do warzyw dodajemy sól i pieprz. Pod wpływem soli warzywa puszczą nieco soku, więc łatwo będzie je wymieszać. Następnie dodajemy jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor
- Podajemy z gulaszem, sosami czy dipem
Moje ulubione placuszki :-)
OdpowiedzUsuńpyszne są, ja jeszcze dodatkowo daję marchewkę, a z przypraw to dodaję jeszcze gałkę muszkatołową ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuję tak następnym razem:-)
Usuńz cukinią, mniam, smakowicie :) taki drobiazg, a jaka odmiana :)
OdpowiedzUsuńAle mi przypomniałaś. Tak dawno nie jadłam placków ziemniaczanych! Muszę koniecznie to nadrobić. Placki ziemniaczane z cukinią także bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, lubię :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, jeszcze nie robiłam placuszków z cukinią i ziemniakami. Zazwyczaj to cukinia i marchewka :)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię:) Koniecznie muszę zrobić, bo w tym roku jeszcze nie jadłam placków z cukinią:)
OdpowiedzUsuńAniko, czy mąka pszenna jest niepotrzebna?
OdpowiedzUsuńDzięki na zwrócenie uwagi! Tam ma być mąka pszenna. Poprawiam:-)
Usuńa można je odgrzać? uwielbiam placuszki ale pracuję i jak wracam mam czas tylko na odgrzanie obiadku. Muszę zawsze przygotowywać obiad z wyprzedzeniem. Co Pani sądzi na ten temat?
OdpowiedzUsuńOdgrzewać placków to bym raczej nie radziła! :-)
Usuń