Smorodinówka kresowa
czyli
nalewka z czarnej porzeczki
Na bazarach i w naszych ogrodach pojawiły się już czarne porzeczki. Więc przedstawię Wam dzisiaj przepis na smorodinówkę kresową, czyli nalewkę z czarnej porzeczki, którą zrobiłam ( a właściwie to mój mąż ) w ubiegłym roku. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Jeśli ktoś lubi domowe nalewki i alkohole własnej produkcji, to zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Składniki:
- 2 litry czarnej porzeczki
- wódka 45%
- 3 goździki
- 2 laski wanilii
- kawałek kory cynamonu
- cukier ( 2 szklanki )
- 3 łyżki miodu kwiatowego
- Porzeczki obieramy z ogonków i szypułek, wkładamy do dużego słoja i lekko miażdżymy
- Do porzeczek dodajemy goździki, 2 rozcięte laski wanilii i ok 2 - 3 cm kory cynamonowej
- Wszystko zalewamy wódką, tak aby zakryła owoce
- Słój zamykamy i kładziemy w ciepłym / słonecznym miejscu na 2 miesiące często z nim wstrząsając
- Po tym czasie płyn zlewamy, a owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem miodu. Odstawiamy na tydzień. Wstrząsamy od czasu do czasu
- Gdy cukier się rozpuści zlewamy syrop z owoców, łączymy z wcześniej zlaną nalewką i filtrujemy przez gazę/ filtry do kawy etc
- Zlewamy do gąsiorka lub butelek i odstawiamy przynajmniej na pół roku
Ja się poczęstuję kieliszkiem tej nalewki, bardzo lubię te owocowe :)
OdpowiedzUsuńAleż procentowo się tutaj zrobiło =D, świetny pomysł na nalewkę, u mnie porzeczka bardzo obrodziła, ale myślę, że spożytkuję je na ciasta, bo u mnie nie za bardzo przepadają za nalewkami :)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Bardzo lubię nalewki. Mój tato jest specjalistą od ich robienia :-)
OdpowiedzUsuńile tej wodki bo nie jest podane
OdpowiedzUsuńJest podane ... w sposobie wykonania: tyle, żeby zakryła porzeczki
UsuńCzy dwie szklanki cukru wystarczą na 2l owoców, aby zapewnić odpowiednią słodkość nalewki?
OdpowiedzUsuńWszystko zalezy od tego, jak ktoś rozumie słodkie: dla jednego może być za słodkie, dla kogoś innego za mało słodkie. Sprawa gustu!
UsuńPiłam,pyszne,że wow.A zapach-nie mogłam oderwać nosa od kieliszka ;):):):)
OdpowiedzUsuń