Kompot z wiśni w słoikach na zimę

Kompot z wiśni w słoikach na zimę



 
Kompot z wiśni robi się szybko i nieskomplikowanie, a zimą jest doskonały do przyrządzania napojów czy też wiśnie można użyć jako dodatek do ciast i deserów. 
Z 4 kilogramów wyszło mi 8 słoików o pojemności 600 ml.
W składnikach nie podaję ilości, ale wszystko jest wyjaśnione w sposobie wykonania. 

 

Składniki: 
  • wiśnie
  • cukier
  • przegotowana gorąca woda
Sposób przygotowania:
  • Wiśnie myjemy, osączamy na sicie i drylujemy
  • Wiśnie przekładamy do wysterylizowanych słoików ( 3/4 ich wysokości )
  • Do każdego słoika wsypujemy 4 łyżki cukru ( u mnie słoiki o poj. 600 ml - jeśli inne słoiki to cukru dajemy odpowiednio mniej lub więcej )
  • Wiśnie zalewamy gorącą ( u mnie taka zaraz po zagotowaniu ) wodą zostawiając ok 2 cm do wieczka. Wycieramy brzegi słoika i zakręcamy
  • Pasteryzujemy: w dużym garnku grzejemy wodę, na dno kładziemy ściereczkę i gdy woda osiągnie ok 90 st wkładamy słoiki. Pasteryzujemy ok 15 minut
  • Słoiki wyjmujemy z garnka, dokręcamy przykrywki, gdyby "syczały" i odwracamy słoiki do góry dnem. Po wystygnięciu odwracamy i wynosimy w chłodne miejsce
 Sterylizacja słoików: umyte i wypłukane słoiki i przykrywki wstawiamy do piekarnika i nastawiamy go na 110 stopni. Od momentu osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury sterylizujemy słoiki i przykrywki ok 10 - 15 minut. Ze słoików i przykrywek powinna całkowicie odparować woda

Komentarze

  1. Kompot z wiśni to jeden z moich dwóch ulubionych (obok kompotu z czerwonych porzeczek). Nigdy jednak zapasów na zimę nie robiłam, w sumie nie wiem nawet czemu :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zimę z wielką przyjemnością sięgamy po takie kompociki :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz