Karkówka pieczona do kanapek. Pieczony karczek do chleba

Karkówka pieczona do kanapek. Pieczony karczek do chleba



Karkówkę piekę często, bo jej mięso jest bardzo smaczne i miękkie. Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe, ale też jest wyśmienite na zimno, serwowane do kanapek. Tym razem upiekłam karkówkę w musztardowej marynacie. Połączenie składników doskonale się sprawdziło. Mięso wyszło aromatyczne z wyrazistą skórką, tak jak lubię. Doskonale nadaje się do chleba, na śniadanie czy kolację.

 


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu
  • łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • niepełna łyżka soli
Sposób wykonania:
  • Z w/w składników przygotowujemy marynatę 
  • Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki
  • Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach ok 2 godziny
  • Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i dopiekamy mięso, aby wierzch ładnie się zrumienił
  • Upieczone mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej kroi się na drugi dzień, gdy okrzepnie w lodówce. Wówczas można kroić na prawdę cieniutkie plasterki i serwować je z ulubionym pieczywem

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z całkowicie :) Szczególnie pieczona karkówka lub schab :)

      Usuń
  2. wpaniała wędlinka, najlepsza i wiemy co jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karkówkę wg. tego przepisu zaplanowałam w tym roku na świąteczny półmisek.
    Cały rok jadłam raczej dietetycznie ale jak są święta to ciut zaszaleję.
    No i bardzo spodobała mi się ta marynata. Już sobie wyobrażam jak cudnie będzie ta wędlinka smakowała... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można, a nawet trzeba zaszaleć. Taka karkóweczka jest pyszna i do chleba i na ciepło z jakimś sosem i ziemniakami na obiad. Pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Witam,
    Zamierzam upiec dziś tą karkówkę tylko proszę o radę- termoobieg czy góra-dół?dziękuję i pozadrawiam. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekę na ustawieniu góra - dół. Pozdrawiam świątecznie. Anika!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha jak wszystko z Twoich przepisów :) piekłam troszkę dłużej około 2.5 h

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli moja karkówka waży 1,5 kg to jak długo mam piec?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz