Domowa shoarma

Domowa shoarma



 
Domowa shoarma to pyszne danie. Składniki są powszechnie dostępne, a w naszej kuchni możemy w prosty sposób wyczarować to smaczne i lubiane danie bliskowschodnie, które zachęca nas swym intensywnym aromatem i wprowadza w orientalny klimat. 

 

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 35 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • olej
  • przyprawy: 1/2 łyżeczki  soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/2 papryki ostrej lub chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki / lub gotowa przyprawa do shoarmy
Sposób wykonania:
  • Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy wcześniej wymieszanymi przyprawami, skrapiamy olejem. Wstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki, a następnie smażymy
  • Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania płynu
  • Pieczarki łączymy z mięsem, a na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kawałki paprykę ( lekko osoloną ). Gdy zmięknie przekładamy do pieczarek i mięsa i jeszcze chwilę razem podgrzewamy, aby smaki się przeszły
  • Podajemy z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką. Można też jako dodatek podać sos czosnkowy

Komentarze

Prześlij komentarz