Domowa shoarma
Domowa shoarma to pyszne danie. Składniki są powszechnie dostępne, a w naszej kuchni możemy w prosty sposób wyczarować to smaczne i lubiane danie bliskowschodnie, które zachęca nas swym intensywnym aromatem i wprowadza w orientalny klimat.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 35 dag pieczarek
- 1 cebula
- olej
- przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1/2 papryki ostrej lub chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki / lub gotowa przyprawa do shoarmy
- Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski i zasypujemy wcześniej wymieszanymi przyprawami, skrapiamy olejem. Wstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki, a następnie smażymy
- Pieczarki i cebulę obieramy i kroimy
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i smażymy na nim cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania płynu
- Pieczarki łączymy z mięsem, a na osobnej patelni smażymy pokrojoną w kawałki paprykę ( lekko osoloną ). Gdy zmięknie przekładamy do pieczarek i mięsa i jeszcze chwilę razem podgrzewamy, aby smaki się przeszły
- Podajemy z frytkami lub ryżem i ulubioną surówką. Można też jako dodatek podać sos czosnkowy
bardzo ja lubię, ale robię troche inaczej :)
OdpowiedzUsuńKażdy ma jakis własny sposób na domowe jedzenie:-)
Usuńwolę taką niż ze Sphinxa!
OdpowiedzUsuńJa też wolę domową:-)
UsuńPysznie. Z chęcią bym zjadła takie danie :-)
OdpowiedzUsuńNie znam tego dania, ale prezentuje się super! :)
OdpowiedzUsuńI smakuje równie dobrze!:-)
UsuńPysznie, w domowej wersjo o niebo lepsza :)
OdpowiedzUsuń