Proste ciasto bananowe. Ciasto z bananami.
Babka bananowa
Babka bananowa
Ciasto bananowe piekę zazwyczaj wtedy, gdy zalegają mi w domu banany, które zaczynają zbyt dojrzewać, a jakoś nikt nie ma ochoty ich zjeść w formie surowej. Powstaje z nich bardzo smaczne i bardzo szybkie ciasto, które z chęcią jest konsumowane. Naturalnie ciemnieje. Nie trzeba dodawać kakao. Polecam!!
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe średnie banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g stopionego masła
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g bakalii ( ja dałam daktyle i figi, ale można dodać dowolne ulubione bakalie )
- Mąkę mieszamy z sodą
- W drugiej misce mieszamy rozgniecione widelcem banany z cukrem, jajkiem, przestudzonym masłem i bakaliami
- Do mokrej masy dodajemy mąkę i szybko, ale dokładnie mieszamy
- Ciasto przekładamy do keksówki o rozmiarze 25x12 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 60 minut. Ciasto powinno zbrązowieć
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy
Wspaniałe, jejciu ale bym teraz takie zjadła :-)
OdpowiedzUsuńTeż często takie robię.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię bananowce, pęknie wyrósł :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńPyszne, aromatyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto bananowe. Jadłam je pierwszy raz jakiś miesiąc temu i zakochałam się bez pamięci :)))
OdpowiedzUsuńUpiekłam :)
OdpowiedzUsuńZwiększyłam składniki o połowę (dużo nas) i w ramach bakalii dodała orzechy włoskie, suszone morele i suszoną żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy i cytryny i trochę cukru waniliowego. Rodzinka stwierdziła, że już dawno nie jedli tak dobrego ciasta. Polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią zapachu i smaku bananów na ciepło - jak ciasto wystygnie jest rewelacyjne.
Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że ciasto smakowało. My tez go bardzo lubimy:-). Zapraszam po inne przepisy! Pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńWitam ponownie :)
UsuńPonieważ ciasto robi furorę u nas w domu, umieściłam przepis na swoim blogu z linkiem do tego przepisu :))
http://marzenianatalerzu.blogspot.com/2016/02/proste-ciasto-bananowe-aniki.html
Pozdrawiam Dorota
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu. Zapraszam do korzystania z innych moich przepisów. Pozdrawiam :-)
UsuńFajne
OdpowiedzUsuńJedyne ciasto jakie mi wychodzi. Proste jak konstrukcja cepa i nawet taki tłuk kulinarny jak ja, będzie potrafił zrobić 😂 dzięki
OdpowiedzUsuńprosze mi powiedziec czy ktos czul sode po upieczeniu?
OdpowiedzUsuń