Zapiekanka gyros
Zapiekanka gyros to bardzo smaczne danie, które można dość szybko przyrządzić na sycący obiad czy kolację. Sycący i dość kaloryczny, ale warto się skusić, bo zapiekanka jest smaczna, a w takie zimowe dni, jak teraz, zapewni nam potrzebną energię. Gyros na ciepło w formie zapiekanki to też dobra propozycja na Sylwestra czy inne domowe przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi.
Składniki:
- 2 saszetki ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 duże ogórki konserwowe
- 1 mała puszka kukurydzy
- 35 dag sera żółtego
- przyprawa do gyrosa
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki keczupu
- olej do smażenia
- papryka ostra mielona
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu
- Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dość obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie mięso smażymy na patelni
- Ser ścieramy na tarełku o grubych oczkach
- Kukurydzę odsączamy, paprykę kroimy w kostkę, podobnie ogórki
- Formę do pieczenia smarujemy cienko olejem i wykładamy na spód ugotowany ryż. Wyrównujemy. Smarujemy go keczupem i łyżką majonezu i posypujemy ok 1/5 sera
- Na ser wykładamy równomiernie kurczaka i znów smarujemy ta warstwę keczupem, majonezem i posypujemy 1/5 sera
- Na sam wierzch dajemy warzywa: kukurydzę, ogórki i paprykę, posypujemy to resztą sera i oprószamy mieloną ostrą papryką
- Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 0,5 godziny
Zapiekanki gyros jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię sałatkę gyros - jest pyszna, więc na pewno zapiekanka także :)))
OdpowiedzUsuńPo prostu super. Muszę sobie taką zrobić :-)
OdpowiedzUsuńmuszę ją wreszcie zrobić bo ciągle przekładam
OdpowiedzUsuńOoo, jak chętnie bym się poczęstowała taką zapiekanką! ;)
OdpowiedzUsuńA ja robię zapiekankę dziś. Już pięknie pachnie :) Dam znać, jak wyszło.
OdpowiedzUsuńA ja robię dzisiaj tą zapiekankę. Już pięknie pachnie. Dam znać, jak smakowała :)
OdpowiedzUsuńCzekam na wieści:-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym Twojej zapiekanki!
OdpowiedzUsuńDziś ją robiłam, jest pyszna.. Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńNa ile osób jest ten przepis ???
OdpowiedzUsuń4 - 5 porcji
Usuń