Zapiekanka gyros

Zapiekanka gyros







Zapiekanka gyros to bardzo smaczne danie, które można dość szybko przyrządzić na sycący obiad czy kolację. Sycący i dość kaloryczny, ale warto się skusić, bo zapiekanka jest smaczna, a w takie zimowe dni, jak teraz,  zapewni nam potrzebną energię. Gyros na ciepło w formie zapiekanki to też dobra propozycja na Sylwestra czy inne domowe przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. 



Składniki:
  • 2 saszetki ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 35 dag sera żółtego
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki keczupu
  • olej do smażenia
  • papryka ostra mielona
 Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu
  • Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i dość obficie posypujemy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na godzinę do lodówki, a następnie mięso smażymy na patelni
  • Ser ścieramy na tarełku o grubych oczkach
  • Kukurydzę odsączamy, paprykę kroimy w kostkę, podobnie ogórki
  • Formę do pieczenia smarujemy cienko olejem i wykładamy na spód ugotowany ryż. Wyrównujemy. Smarujemy go keczupem i łyżką majonezu i posypujemy ok 1/5 sera
  • Na ser wykładamy równomiernie kurczaka i znów smarujemy ta warstwę keczupem, majonezem i posypujemy 1/5 sera
  • Na sam wierzch dajemy warzywa: kukurydzę, ogórki i paprykę, posypujemy to resztą sera i oprószamy mieloną ostrą papryką
  • Danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 0,5 godziny

Komentarze

  1. Zapiekanki gyros jeszcze nie jadłam, ale bardzo lubię sałatkę gyros - jest pyszna, więc na pewno zapiekanka także :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu super. Muszę sobie taką zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę ją wreszcie zrobić bo ciągle przekładam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooo, jak chętnie bym się poczęstowała taką zapiekanką! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja robię zapiekankę dziś. Już pięknie pachnie :) Dam znać, jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja robię dzisiaj tą zapiekankę. Już pięknie pachnie. Dam znać, jak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziś ją robiłam, jest pyszna.. Pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  8. Na ile osób jest ten przepis ???

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz