Pierogi z mięsem i kapustą
Po ugotowaniu rosołu został mi spory kawałek wołowiny, z którego można przyrządzić różne smakowite dania. Tym razem wykorzystałam go do przygotowania pierogów z mięsem. Takich, jakie robiła moja mama. Są bardzo smaczne i pożywne. Dla mnie to smak dzieciństwa. Aby pierogi nie były za suche mięso łączymy ze słodką kapustą.
Składniki:
- 25 - 30 dag gotowanego mięsa wołowego ( u mnie z rosołu )
- pół małej główki słodkiej kapusty
- 1 duża cebula
- olej
- sól
- pieprz
- mąka pszenna ( ok 400 g )
- żółtko
- gorąca woda ( ok 200 ml ) - wodę dolewamy stopniowo - ile wejdzie, aby ciasto było odpowiednio sprężyste
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- Mięso mielimy ( średnie oczka sitka )
- Kapustę kroimy na 2 - 3 części. Zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości kapusty ( ok 20 - 25 minut ), po czym kapustę dokładnie odsączamy na durszlaku
- Kapustę mielimy ( duże oczka sitka ) i łączymy z mięsem, drobno posiekaną cebulą przysmażoną na oleju. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Wszystko mieszamy
- Z w/w składników przygotowujemy ciasto. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut
- Ciasto ( najlepiej podzielić na 2 lub więcej części ) rozwałkowujemy i wykrawamy kółeczka. Na każde nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy
- Gotujemy ok 3-4 minuty w lekko osolonej wodzie. Podajemy z przysmażoną cebulką i/lub skwarkami z boczku
Uwielbiam pierogi z każdym farszem!
OdpowiedzUsuńnie łączyłam jeszcze pierogów z kapustą, ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJa jestem miłośniczką pierogów z kapustą i grzybami, ale moja rodzinka uwielbia właśnie takie z mięsem i kapustą :) Na pewno byliby zachwyceni!
OdpowiedzUsuńPrzepis super i pierożki Ale jednak wolę Dac letnia wodę bo przy gorącej to troszkę parzylo ;) następny przepis na pyszny farsz do samych mięsnych poproszę ! ;)
OdpowiedzUsuń