Zrazy wołowe zawijane.
Roladki wołowe.
Ten
przepis znajduje się w mojej rodzinie odkąd pamiętam. To zrazy wołowe
zawijane, a w środku boczek, kiszony ogórek i wiórki cebuli. Podaję je
najczęściej z kaszą gryczaną albo jęczmienną, choć z ziemniakami też smakują.Na zrazy należy kupić 1 kg mięsa wołowego bez kości. Kawałek mięsa powinno się dać pokroić na dość cienkie plastry, które potem należy cienko rozbić. Z jednego kg mięsa wyszło mi 8 zrazów, ale tym razem zrobiłam mniejsze roladki i każdy rozbity płat mięsa przekroiłam na pół. Tak więc miałam 16 roladek. Do nich smaczny sos własny zagęszczony nieco mąką.
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 2 - 3 ogórki kiszone
- 16 cienkich plasterków boczku
- kilka łyżek musztardy
- cebula
- sól
- pieprz
- kilka łyżek mąki do oprószenia zrazów i do zagęszczenia sosu
- wykałaczki
- olej do obsmażenia
- 2 szklanki bulionu
- Mięso umyć i pokroić na dość cienkie plastry. Jeśli są duże to po rozbiciu można je pokroić na 2 części. Każdy plaster rozbić, oprószyć solą i pieprzem
- Każdy plaster rozbitej wołowiny smarować cienko musztardą, kłaść plasterek boczku, układać 1 lub 2 słupki kiszonego ogórka oraz kilka wiórków cebuli i ściśle zawijać. Spiąć wykałaczką i oprószyć mąką
- Tak przygotowane zrazy kłaść na patelni z rozgrzanym olejem i opiekać z każdej strony aż do zrumienienia
- Gdy zrazy są już równomiernie przyrumienione przełożyć je do rondla i podlać bulionem. Dusić na małym ogniu ok 1,5 godziny podlewając od czasu do czasu wodą ( jeśli płyn odparuje)
- Na koniec sprawdzić, czy sos jest słony i odpowiednio ostry ( roladki, bulion były doprawione ). W razie konieczności doprawić. Sos jeśli jest za rzadki zagęścić łyżką mąki rozmieszaną z niewielką ilością wody
- Zrazy podajemy najlepiej z kaszą jęczmienną lub gryczaną i ulubioną surówką
Uwielbiam takie zrazy! Dawno ich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robiła takie. Pychota.
OdpowiedzUsuńBędą w drugie ŚWIĘTO!!!
OdpowiedzUsuń