Tarta z serem i truskawkami
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto. Można je upiec z różnymi owocami. Dziś wersja na czasie czyli nasze ukochane truskawki! Ciasto banalnie proste, a zapewniam, że wszystkim posmakuje.
Składniki:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 60 g cukru
- 350 g sera gotowego na serniki
- 2 duże jajka
- 60 g cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
- truskawki
- płatki migdałowe
- Z miękkiego masła, mąki i cukru zagniatamy ciasto - wychodzi coś na kształt kruszonki
- Ciastem wylepiamy spód tortownicy ( 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i ok 1 centymetr ścianki
- Ciasto podpiekamy ok 20 minut w piekarniku w 180 stopniach. Po lekkim zrumienieniu wyjmujemy i studzimy
- Na wystudzone ciasto wylewamy ser rozmieszamy z jajkami, cukrem i aromatem waniliowym. Wygładzamy powierzchnię i układamy na niej truskawki
- Całość posypujemy płatkami migdałowymi
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
czadowo wygląda
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie jadłam takiej tarty z serem i truskawkami. A to połączenie musi być wyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńrobię podobną i jest boska :)
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam i jest pycha! Dziękuję za przepisy i pisz dalej droga Aniko. POzdrawiam
OdpowiedzUsuńAnka