Risotto z kurczakiem
Risotto to pyszne danie, które można przyrządzać na wiele sposobów; z mięsem, bez mięsa i z różnorodnymi dodatkami. Ja tym razem przyrządziłam risotto z kurczakiem, papryką, pieczarkami i pomidorami. Niedługo następny pomysł na to smakowite danie z ryżem.
Składniki:
- 300 g ryżu arboiro lub parboiled ( ja użyłam do tej potrawy akurat tego drugiego )
- 3 szklanki bulionu
- podwójna pierś z kurczaka
- 10 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- bazylia
- ostra czerwona papryka mielona
- 1 duża łyżka złocistej przyprawy do kurczaka
- Pierś kurczaka kroimy w niewielką kosteczkę i delikatnie obsypujemy przyprawą do kurczaka ( u mnie Złocista Przyprawa do kurczaka ). Odstawiamy na pół godziny, a następnie smażymy na oleju, aż mięso się upiecze. Mieszamy od czasu do czasu
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy aż do odparowania płynu. Pieprzymy i solimy
- Na drugiej patelni, najlepiej typu wok, rozgrzewamy 3 - 3 łyżki oleju i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek i ryż. Chwilę smażymy, aż ryż całkiem obtoczy się tłuszczem i zacznie robić się szklisty. Wówczas podlewamy go bulionem ( nie daję całości, lecz ok połowę - potem będę dolewać w miarę potrzeby ) i dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Przykrywamy i dusimy do miękkości ryżu od czasu do czasu mieszając i sprawdzając, czy nie należy uzupełnić bulionu. Ja zwykle zużywam prawie cały przygotowany bulion
- Gdy ryż jest już prawie gotowy do potrawy dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz przecier, a także pieczarki. Mieszamy i i chwilę razem dusimy. Jeśli risotto jest zbyt płynne odparowujemy go zdejmując przykrywkę i pilnując, aby się nie przypaliło
- Na koniec do potrawy dodajemy usmażonego kurczaka i przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem, bazylią i ewentualnie solą
pycha :) lubię bardzo takie wariacje z ryżem :)
OdpowiedzUsuńTakie risotto lubię najbardziej :) Świetne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńSuper danie!
OdpowiedzUsuńRisotto uwielbiamy, w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam risotto, ale ten sposób z użyciem samego przecieru nie jest mi znany, więc z pewnością wypróbuję :D mniami !
OdpowiedzUsuń