Szybkie ciasto bananowe z malinami
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli masz w domu przejrzałe banany, które wszyscy omijają szerokim łukiem, a nie chcemy ich wyrzucać, to jest to ciasto właśnie dla ciebie. Nie ma w nim dużo cukru ( choć zwolennicy bardzo słodkich ciast mogą dać więcej cukru ), są za to owoce, które nadają mu kwaskowatości i ożywiają bananowy smak. Oprócz malin dodałam jeszcze do ciasta nieco borówki amerykańskiej, Jak widać na zdjęciach ciasto jest puszyste i mimo dodania owoców wcale nie jest zbyt mokre, choć w swej zasadzie jest wilgotne.
Wydaje mi się, że ciasto jest smaczniejsze na drugi dzień.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 75 ml oleju
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- ok 200 g malin ( u mnie 1/4 stanowiły borówki amerykańskie ). Maliny powinny być twarde
- Banany rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać olej, mleko i jajka. Wymieszać
- W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką do połączenia składników
- Na koniec do ciasta dodać owoce i jeszcze raz delikatnie przemieszać
- Keksówkę o wymiarach 26 x 12 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 - 60 minut
- Po upieczeniu wyjąć delikatnie z piekarnika i nieco przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z keksówki chwytając za wystający papier do pieczenia. Dostudzić w papierze na kratce kuchennej. Kroić po całkowitym wystygnięciu
ślicznie wygląda z tymi malinami :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho :) w sam raz do herbaty lub na drugie sniadanie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam ciasto w niedzielę wieczorem, wyszło wyśmienite, choć miałam tylko same borówki. Ale stwierdzam, że dziś po dwóch dniach jest jeszcze lepsze :) Świetny pomysł na wykorzystanie dojrzałych bananów, których już nikt z domowników nie ruszy. To już drugi wypróbowany przeze mnie Twój przepis, pierwszym był przepis na pyszne flaki :) Dziękuję Ci bardzo Aniko:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że wykorzystałaś mój przepis, i przede wszystkim, że ciasto bananowe smakowało! Zachęcam do wypróbowania innych przepisów. Może jeszcze coś przypadnie Ci do gustu! :-). Pozdrawiam Anika:-)
UsuńA czy mozna wykorzystac do tego pzrzepisu malinki, ale mrozone?
OdpowiedzUsuń