Pikantna zupa dyniowa z porem i czipsami z bekonu
Czas dyniowy trwa. U mnie, jak co roku, w kuchni czeka kilka dyń. Na pierwszy rzut poszła zupa. Zdrowa, smaczna i pożywna. Tym razem przyrządziłam zupę dyniową z porem. Dorzuciłam trochę makaronu, dla podkręcenia smaku dodałam papryczkę chili, a na każdy talerz do zupy dorzuciłam kilka chrupiących czipsów z boczku. Smak inny niż zwykle, ale bardzo smacznie, a i kolor zupy zachęcający. Nie wspomnę już o walorach zdrowotnych dyni. Kiedyś o tym pisałam TUTAJ.
Zupa jest gęsta. Ma kremową konsystencję dzięki zmiksowanej dyni. Pozostałe warzywa są mięciutkie i w kremie dobrze się komponują, tym bardziej, że ja nie lubię czystych zup kremów. Lubię, jak w zupie coś pływa. Więc pływają starte warzywa i makaron.
Jeśli ktoś woli rzadsze zupy można ja spokojnie rozrzedzić i zjeść w wersji bardziej płynnej. To już zależy od naszych upodobań.
Składniki:
- 750 g musu dyniowego
- 1 marchewka
- 1 duży por
- 1 ząbek czosnku
- kawałek pietruszki
- 1 mała papryczka chili
- garść drobnego makaronu ( u mnie muszelki )
- sól
- pieprz
- szczypta ostrej papryki
- szczypta majeranku
- oliwa z oliwek do smażenia warzyw
- bekon/boczek do usmażenia czipsów ( ok 70 - 80 g )
- Dynię rozkrawamy, wydrążamy środek z pestkami. Dynię kroimy na części, w "łódeczki"
- Blachę z piekarnika wykładamy folią aluminiową i układamy na niej dynię. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 30 minut, aż dynia zmięknie. Blachę z dynią wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie przy pomocy łyżki oddzielamy miąższ od skórki
- Miąższ blendujemy na gładką masę i odważamy 750 g. Resztę można zamrozić wcześniej ważąc mus i opisując jego wagę na pudełeczku
- Pora ( białą część ) kroimy na cieniutkie półplasterki. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach
- W garnku rozgrzewamy ok 4 łyżki oliwy i wrzucamy na nią pora i starte warzywa. Smażymy, aż zmiękną często mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Gdy warzywa są już miękkie dolewamy do nich ok 1 litr wody i gotujemy razem ok 10 minut
- Następnie dodajemy do zupy zmiksowane puree z dyni oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Dorzucamy garść makaronu i gotujemy, aż makaron będzie miękki
- Zupę doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą czerwonej ostrej papryki oraz majerankiem. Chwilę razem gotujemy. Gdyby zupa wydała się komuś zbyt gęsta można ją delikatnie rozcieńczyć wodą, choć z zasady ma mieć raczej gęstą konsystencję
- Podajemy z bekonowymi czipsami, które wcześniej przygotowujemy smażąc cienkie plasterki boczku na patelni, aż do uzyskania chrupiących kawałeczków
O mniam! Zupa dyniowa jest super, a w takim połączeniu to już w ogóle rewelacja :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię czipsy z boczku w zupach:) pycha:)
OdpowiedzUsuńBrzmi całkiem smacznie :) Ja dziś zachęcona poradnikiem smażyłam dla moich pociech frytki z dyni http://www.gazetawroclawska.pl/styl-zycia/a/jadles-frytki-z-dyni-sprobuj-koniecznie-przepis,10796900/ Nawet całkiem dobre :) Taka zdrowsza alternatywa klasycznego fast foodu :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :) i ten kolorek :)
OdpowiedzUsuń