Warstwowa sałatka śledziowa
Sałatka śledziowa to ulubione danie mojego męża. A teraz nastał taki czas, że sałatkę śledziową powinno się przyrządzić chociaż raz. Sałatka śledziowa jest dobra na kolację czy zakąskę. Wariantów takiej sałatki ze śledziem może być setki. Dziś jeden z nich.
Do sałatki najlepiej kupić śledzie takie mniej solone. W sklepach rybnych są do wyboru: te bardziej i mniej solone. Te mniej słone nie muszą być długo moczone. Nawet wody nie musi się zmieniać. Te mocno solone wymagają dłuższego moczenia i zmieniania wody. Trzeba sobie ułatwiać życie i dlatego kupujemy śledzie mniej słone, a sałatka jest gotowa w parę chwil.
Taką sałatkę śledziową można układać warstwowo lub po prostu pomieszać. Jak kto woli. Ilość majonezu i pieprzu też zależy od naszych upodobań.
Składniki:
- 6 płatów śledziowych ( tych mniej solonych)
- 4 jajka na twardo
- 2 średnie cebule cukrowe
- 4 płaty marynowanej papryki
- średniej wielkości słoik majonezu
- świeżo mielony pieprz
- Śledzie moczymy około 1 godziny w zimnej wodzie ( jeśli mamy te mało solone). Osączamy i osuszamy. Kroimy na kawałki
- Jajka kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w półkrążki
- Paprykę odsączamy i kroimy w kostkę
- W naczyniu układamy warstwami: śledzie, które smarujemy majonezem i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, następnie część cebuli, potem jajko i znów śledzie. Smarujemy warstwą majonezu, posypujemy pieprzem i układamy warstwę papryki. Na paprykę kładziemy kolejną warstwę cebuli i śledzi. Smarujemy majonezem i zmielonym pieprzem. Kolejność warstw według upodobania, podobnie jak ilość majonezu
- Sałatkę przed podaniem schładzać przez kilka godzin w lodówce. Podawać z pieczywem
Super się prezentuje. Bardzo lubię takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńBez sałatki śledziowej nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. A dodatkowo warstwowe sałatki mają do siebie to, że świetnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje i jest prosta do zrobienia, chyba się skuszę w te święta. Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńLubię takie warstwowe sałatki śledziowe i dodatkowo lubię dodać do tego gotowanych buraków startych na tarce.
OdpowiedzUsuń