Bób z warzywami zapieczony z serem
Składniki:
- ok 400 g bobu
- 8 młodych niezbyt dużych ziemniaków
- 300 g fasolki szparagowej
- brokuł
- 150 g boczku ( u mnie chudy )
- 250 g sera żółtego
- sól
- papryka mielona ostra
- Bób, ziemniaki, fasolkę szparagową ( pociętą na krótsze kawałki ) i brokuła gotujemy w osolonej wodzie ( osobno ). Warzywa można ugotować w różnych porach, bo i tak będą się grzały w piekarniku. Ważne, aby ziemniaki były świeżo ugotowane, bo po dłuższym odstaniu są niesmaczne
- Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na skwarki
- Ziemniaki kroimy na pół, a jak są większe to na ćwiartki i opiekamy na patelni z boczkiem
- Ser ścieramy na tarełku o dużych oczkach
- Bób, podzielony na różyczki brokuł, fasolkę szparagową i opieczone ziemniaki ze skwarkami z boczku mieszamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy startym serem żółtym. Całość oprószamy mieloną papryką
- Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekamy, aż ser się roztopi, lub jeśli ktoś woli, aż nieco się przyrumieni
- Podajemy jako danie obiadowe
nie jadłam jeszcze bobu w tym roku, oj muszę kupić i coś z nim zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie to wygląda naprawdę! Będę musiała też spróbować przepisu, choć sama średnio się znam na gotowaniu, a myślałam też nad skorzystaniem z czegoś takiego: https://mrchef.pl/ dowożą składniki na konkretne dania i można samemu sobie coś ugotować, mając najważniejsze podane na tacy.
OdpowiedzUsuń