Pulpeciki z gotowanej wołowiny i indyka z sosem chrzanowym
Składniki:
- ok 60 - 70 dag gotowanego mięsa mieszanego wołowego i z indyka
 - 1 jajko
 - 1 marchewka z rosołu
 - 2-3 łyżki tartej bułki
 - sól, pieprz, mielona słodka papryka
 
- 2 łyżki masła
 - 2 łyżki mąki
 - szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
 - 2 łyżki tartego chrzanu
 - 100 g śmietany
 - sól
 - biały pieprz
 
- Mięso ( najlepiej z rosołu ) i gotowaną marchewkę mielimy
 - Do mięsa i marchewki dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawiamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
 - Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
 - Pulpeciki wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu gotujemy 2-3 minuty
 - Pulpeciki podajemy z sosem chrzanowym wykonanym według przepisu TUTAJ
 
pyszny klasyczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńBArdzo fajny obiadek http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuń