Dynia faszerowana mięsem, ryżem i pieczarkami
Sezon dyniowy trwa, więc u nas musiała znaleźć się na stole. Faszerowana, bo taka lubię najbardziej, choć inne wersje też można znaleźć w moim repertuarze. Tym razem dynię napełniłam nadzieniem a'la gołąbkowym tz. mięsem z ryżem, tyle, że dodałam jeszcze pieczarki. Jak na mój gust - pyszne jedzenie.
Sezon dyniowy trwa, więc u nas musiała znaleźć się na stole. Faszerowana, bo taka lubię najbardziej, choć inne wersje też można znaleźć w moim repertuarze. Tym razem dynię napełniłam nadzieniem a'la gołąbkowym tz. mięsem z ryżem, tyle, że dodałam jeszcze pieczarki. Jak na mój gust - pyszne jedzenie.
Składniki:
- 3 niewielkie dynie
- 2 saszetki ryżu
- 500 g mięsa wieprzowego
- 500 g pieczarek
- cebula
- olej
- sól
- pieprz
- kilka plasterków sera żółtego
- ostra papryka mielona
- Z dyń odcinamy czubki i wydrążamy miękki środek z pestkami
- Wnętrze dyń delikatnie solimy i oprószamy pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 30 minut
- W czasie, jak dynia się piecze, przygotować farsz: ryż ugotować w osolonej wodzie prawie do miękkości ( ok 12 minut ). Odsączyć. Mięso zmielić, cebulkę posiekać.Pieczarki obrać i drobno pokroić.
- Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Następnie dodać zmielone mięso i smażyć kilka minut do odparowania. Wszystko posolić i doprawić pieprzem.Pieczarki posolić i popieprzyć i podsmażyć na oleju do odparowania płynu
- Wszystkie składniki: ryż, mięso i pieczarki wymieszać
- Dynię po pół godziny wyjąć z piekarnika i wylać z niej zgromadzony w niej płyn. Następnie napełnić farszem i wstawić całość do piekarnika na kolejnych 20 - 25 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia na dyni ułożyć ser żółty, a wierzch oprószyć mieloną papryką. Zapiekać, aż ser się rozpuści
- Dynię można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym
uwielbiam dynię, takie - nadziewane zawsze smakują wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńjaka malutka! ale świetnie wygląda
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na dynię :)
OdpowiedzUsuń