Dziś przepis na kolejny trunek własnej roboty. W piwnicy stoją już inne trunki z lat poprzednich. Bardziej je robimy dla przyjemności niż z potrzeby. Od czasu do czasu, gdy zjawiają się goście miło wyciągnąć smaczny własnej roboty trunek i spróbować po małym kieliszeczku. Tym sposobem w piwnicy stoją już inne tego typu wyroby, np. likier malinowy, likier w czarnej porzeczki, z czerwonej porzeczki, wiśniówka, likier z pigwy ( chyba najlepszy ) czy miętówka. A dziś czas na kolejny przepis na likier z jeżyn, zwanych w moim regionie Polski czernicami. Zapraszam tez po przepisy na pozostałe likiery i nalewki, które znajdziecie w zakładce: napoje.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg jeżyn
- 1 litr wódki
- 600 g cukru
- Jeżyny zalewamy w słoju wódką, zakręcamy i odstawiamy na 3 - 4 dni na parapet okienny
- Następnie wódkę zlewamy do innego słoika i odstawiamy, a jeżyny zasypujemy cukrem i znów odstawiamy na parapet na ok 5 - 6 dni, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząsamy słoikiem z jeżynami i cukrem
- Następnie odcedzamy płyn, a jeżyny odciskamy jeszcze dodatkowo na gęstym sicie lub przez gazę
- Powstały płyn z cukrem łączymy z wcześniej zlaną wódką i odstawiamy na 3 miesiące do spiżarni
- Po tym czasie alkohol dokładnie filtrujemy ( przez kilkakrotnie złożoną gazę lub przez filtr do kawy ) i zlewamy do butelek
ale ma wspaniały kolorek! :) ja w tym roku spróbowałam zrobić wersję ze śliwkami, by dorzucić jako prezent homemade, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
OdpowiedzUsuń