Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na roladę z boczku z białą kiełbasą. Świetna wędlina na wielkanocny stół. Do pieczywa, do sałatek, do ćwikły, do chrzanu. Pyszna i łatwa w wykonaniu.


Składniki:
Składniki:
- płat surowego boczku ok 1,5 kg
- biała kiełbasa ( 2 sztuki )
- musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
- czosnek ( 2-3 ząbki )
- majeranek
- sól,pieprz
- Płat boczku rozkroić wzdłuż tak, aby rozkładał się jak otwarta książka.
- Solimy z zewnątrz i od środka
- Rozcięty boczek natrzeć wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
- Boczek wyjąć z lodówki, natrzeć wewnątrz musztardą.
- Białą kiełbasę wyjętą z flaka rozkładamy wzdłuż na całym mięsie ( końcówki kiełbasy łączące się ze sobą obcinamy do prosta, aby równomiernie przylegały do siebie ).
- Zwijamy roladę do środka, obwiązujemy ściśle nicią
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 40-50 minut
- Roladę wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
- Podajemy jako wędlinę z pieczywem i dodatkiem chrzanu
Witam, a kiełbasa biała ma być surowa czy parzona?
OdpowiedzUsuńSuper blog, chętnie tu zaglądam
Pozdrawiam Magda
Chciałam kupić surową, ale nie było, więc w tej roladzie jest kiełbasa parzona.
UsuńDzięki za miłe słowa:-) Pozdrawiam
Wspanialy przepis
OdpowiedzUsuń