niedziela, 4 marca 2018

Rolada z boczku z białą kiełbasą

Rolada z boczku z białą kiełbasą


 
 

      Święta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc mam dla Was przepis na roladę z boczku z białą kiełbasą. Świetna wędlina na wielkanocny stół. Do pieczywa, do sałatek, do ćwikły, do chrzanu. Pyszna i łatwa w wykonaniu.




Składniki:
  • płat surowego boczku ok 1,5 kg
  • biała kiełbasa ( 2 sztuki )
  • musztarda ostra (np sarepska) ( ok 3 łyżki )
  • czosnek ( 2-3 ząbki )
  • majeranek
  • sól,pieprz
Sposób wykonania:
  • Płat boczku rozkroić wzdłuż tak, aby rozkładał się jak otwarta książka.
  • Solimy z zewnątrz i od środka
  • Rozcięty boczek natrzeć wewnątrz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć majerankiem i pieprzem, odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
  • Boczek wyjąć z lodówki, natrzeć wewnątrz musztardą.
  • Białą kiełbasę wyjętą z flaka rozkładamy wzdłuż na całym mięsie ( końcówki kiełbasy łączące się ze sobą obcinamy do prosta, aby równomiernie przylegały do siebie ).
  • Zwijamy roladę do środka, obwiązujemy ściśle nicią
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godz i 40-50 minut
  • Roladę wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
  • Podajemy jako wędlinę z pieczywem i dodatkiem chrzanu


3 komentarze:

  1. Witam, a kiełbasa biała ma być surowa czy parzona?
    Super blog, chętnie tu zaglądam
    Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałam kupić surową, ale nie było, więc w tej roladzie jest kiełbasa parzona.
      Dzięki za miłe słowa:-) Pozdrawiam

      Usuń