Ciasto bananowo-daktylowe bez cukru

Ciasto bananowo-daktylowe bez cukru






         Dziś podaję bardzo prosty przepis na ciasto bananowo -  daktylowe bez dodatku cukru. Ciasto robi się bardzo szybko. Maksymalnie 10 minut i ciasto jest gotowe. Trzeba tylko poczekać na jego upieczenie i można się nim zajadać. Już w trakcie pieczenia można się delektować zapachami roznoszącymi się po domu.
Przepis prosty, szybki w wykonaniu, a ciasto pyszne: wilgotne, nie za słodkie, aromatyczne.


Składniki:
  • 300 g mąki pełnoziarnistej ( może być taka jak na chleb )
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 banany ( dojrzałe )
  • 2 duże garści daktyli 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kopiasta łyżeczka kakao
  • garstka rodzynek
Sposób przygotowania:

  • 2-3 godziny przed pieczeniem daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy aż rozmiękną. Następnie odciskamy z wody. Z daktyli zrobi się prawie papka, zwłaszcza, gdy nieco pognieciemy je w rękach
  • Banany rozgniatamy widelcem
  • W jednym naczyniu łączymy rozgniecione banany, odciśnięte i rozgniecione na miazgę daktyle ( mogą być też cząstki - nie trzeba stosować blendera) oraz olej. Mieszamy, dodajemy rodzynki i jeszcze raz mieszamy
  • W drugim naczyniu łączymy mąkę z sodą i cynamonem ( lub kakao )
  • Dodajemy składniki suche do mokrych i mieszamy na jednolitą masę
  • Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-55 minut

Komentarze