wtorek, 14 maja 2019

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora




Kotlety kalafiorowe powtarzam regularnie, bo są doskonałym składnikiem drugiego dania lub też świetnym dodatkiem do pieczywa. Uwielbiamy je, odkąd zrobiłam je pierwszy raz po otrzymaniu przepisu od znajomej. Odkąd w sprzedaży pojawiły się świeże kalafiory znów do nich powróciłam po zimowej przerwie. Zachęcam do wypróbowania. Na pewno je polubicie!




Składniki:

  • 1 nieduży kalafior lub 1/2 dużego
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • duży ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól,pieprz
Sposób wykonania:
  • Kalafiora płukamy i ścieramy ( najlepiej w dużej misce) na tarełku o dużych oczkach łącznie z łodyżkami. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy na 3 minuty
  • Na tarełku o dużych oczkach ścieramy też cebulę 
  • Przeciskamy przez praskę czosnek 
  • Do startych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną (lepsza jest lekko rozgotowana)
  • Na patelni prażymy ziarna słonecznika i po przestudzeniu blendujemy i dodajemy do warzyw i kaszy
  • Składniki w misce uzupełniamy mąką ziemniaczaną i olejem
  • Dolewamy sos sojowy
  • Wszystkie składniki doprawiamy pieprzem ziołowym, sola i pieprzem
  • Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy
  • W dłoniach formujemy kotleciki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mi wychodzi ok 12-13 kotlecików)
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 35-40 minut
  • Doskonale smakują podane z ziemniakami i buraczkami. 
  • Można także podawać na zimno z pieczywem
  • Doskonale smakują też na drugi dzień, odgrzane w piekarniku lub po prostu na zimno


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz