Medaliony z indyka w sosie pomidorowo - bazyliowym
Medaliony z indyka odkryłam w sumie niedawno i przygotowuję je na obiad już któryś raz z kolei. Są smaczne, delikatne i mięciutkie, a poza tym szybkie w przygotowaniu. Odmienne sosy czy dodatki sprawiają, ze danie się nie nudzi.
Składniki:
- ok 600-700 g medalionów z indyka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- ok 150 g przecieru pomidorowego
- suszona bazylia ok 1/2 łyżeczki
- liść laurowy
- ok 1 łyżeczki przyprawy naturalnej typu vegeta ( kupuję w sklepie ze zdrową żywnością - połączenie drobno zmielonych suszonych warzyw i przypraw - bez innych dodatków - rewelacja )
- sól
- pieprz
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
- Medaliony oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle klarowanym
- Obsmażone medaliony przekładamy do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem przyprawy typu vegeta, pokrojonymi na pół ząbkami czosnku i liściem laurowym (woda powinna przykryć medaliony )
- Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią
- Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą ( ilość mąki zależna od ilości płynu) - wlewając mąkę z wodą, sos cały czas mieszamy, następnie zagotowujemy i chwilę razem gotujemy
- Tak przygotowane medaliony w sosie doskonale smakują z drobnym makaronem i ulubioną surówką czy gotowanym brokułem
Komentarze
Prześlij komentarz