Medaliony z indyka w sosie pomidorowo-bazyliowym

Medaliony z indyka w sosie pomidorowo - bazyliowym




Medaliony z indyka odkryłam w sumie niedawno i przygotowuję je na obiad już któryś raz z kolei. Są smaczne, delikatne i mięciutkie, a poza tym szybkie w przygotowaniu. Odmienne sosy czy dodatki sprawiają, ze danie się nie nudzi.


Składniki:


  • ok 600-700 g medalionów z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • ok 150 g przecieru pomidorowego
  • suszona bazylia ok 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy
  • ok 1 łyżeczki przyprawy naturalnej typu vegeta ( kupuję w sklepie ze zdrową żywnością - połączenie drobno zmielonych suszonych warzyw i przypraw - bez innych dodatków - rewelacja )
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:

  • Medaliony oprószamy solą i pieprzem i obsmażamy na patelni na maśle klarowanym
  • Obsmażone medaliony przekładamy do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem przyprawy typu vegeta, pokrojonymi na pół ząbkami czosnku i liściem laurowym (woda  powinna przykryć medaliony )
  • Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią
  • Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą ( ilość mąki zależna od ilości płynu) - wlewając mąkę z wodą, sos cały czas mieszamy, następnie zagotowujemy i chwilę razem gotujemy
  • Tak przygotowane medaliony w sosie doskonale smakują z drobnym makaronem i ulubioną surówką czy gotowanym brokułem






Komentarze