Bitki schabowe w sosie z warzywami

Bitki schabowe w sosie z warzywami





Bitki schabowe przyrządzam dość często, bo robi się w miarę szybko, a danie wychodzi bardzo smaczne. Można je zaserwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą jęczmienną lub gryczaną. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy.




Składniki:


  • 4-5 kotletów schabowych
  • 1 czerwona papryka
  • garść mrożonego zielonego groszku
  • duża garść mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej w sezonie
  • 1 marchewka
  • kawałek pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • olej do obsmażenia mięsa
  • sół, pieprz
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki naturalnej przyprawy typu jarzynka
  • mąka do zagęszczenia
Sposób wykonania:
  • Kotlety rozbijamy, możemy podzielić na mniejsze kawałki, jeśli kotlety są duże, delikatnie solimy i obsmażamy z obu stron na patelni
  • W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jarzynkę i przekładamy do niej mięso
  • Do garnka z mięsem dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy groszek, fasolkę i pokrojoną w kawałki paprykę. Wszystko gotujemy ok 25 min
  • Po tym czasie do gotującego się mięsa i warzyw dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, a następnie sos zagęszczamy mieszając w osobnym naczyniu zimną wodę z mąką ( ilość mąki zależna od ilości sosu , ja zwykle daję ok 2-3 łyżki ) Gdy uzyskamy gładki płyn wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze wszytko razem kilka minut
  • Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką

Komentarze