Bitki schabowe w sosie z warzywami
Bitki schabowe przyrządzam dość często, bo robi się w miarę szybko, a danie wychodzi bardzo smaczne. Można je zaserwować z ziemniakami, ryżem czy kaszą jęczmienną lub gryczaną. Do tego ulubiona surówka i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
- 4-5 kotletów schabowych
- 1 czerwona papryka
- garść mrożonego zielonego groszku
- duża garść mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej w sezonie
- 1 marchewka
- kawałek pietruszki
- mały kawałek selera
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- olej do obsmażenia mięsa
- sół, pieprz
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki naturalnej przyprawy typu jarzynka
- mąka do zagęszczenia
Sposób wykonania:
- Kotlety rozbijamy, możemy podzielić na mniejsze kawałki, jeśli kotlety są duże, delikatnie solimy i obsmażamy z obu stron na patelni
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jarzynkę i przekładamy do niej mięso
- Do garnka z mięsem dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy groszek, fasolkę i pokrojoną w kawałki paprykę. Wszystko gotujemy ok 25 min
- Po tym czasie do gotującego się mięsa i warzyw dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, a następnie sos zagęszczamy mieszając w osobnym naczyniu zimną wodę z mąką ( ilość mąki zależna od ilości sosu , ja zwykle daję ok 2-3 łyżki ) Gdy uzyskamy gładki płyn wlewamy do gotującego się sosu cały czas mieszając. Gotujemy jeszcze wszytko razem kilka minut
- Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz