Zupa dyniowa z grzankami
Zupa z dyni, gdy nadchodzi sezon dyniowy, kilkakrotnie gości na naszym stole. Wszyscy lubimy dyniowe wariacje. Ciasta, kluski, placuszki, racuszki i oczywiście zupy. W tym roku pierwsza dynia wylądowałą w garnku z zupą.. Z dodatkiem białej fasoli, co czyni ją bardziej sycącą, a zresztą biała fasolka pasuje mi do zupy dyniowej. Wykonanie szybkie, proste, a obiad smaczny i pożywny.
Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 1 mała marchewka
- kawałek pietruszki i selera
- 1 duży ząbek czosnku
- szklanka ugotowanej białęj fasoli ( można użyć też gotowej z puszki )
- 4 kromki pieczywa na grzanki + 2 łyżki masłą ( u mnie kalarowane )
- sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
- Dynię kroimy, obieramy ze skórki, wykrawamy środek z pestkami i kroimy na mniejszą kostkę
- Obieramy marchewkę, seler i pietruszkę, kroimy w drobną kosteczkę.
- Pokrojone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie solimy
- Jeśli dynia nie rozpadnie się podczas gotowania to można zgnieść ją przy pomocy łyżki do puree ( zwolennicy kremów mogą gotowane warzywa zmiksować - ja nie jestem fanką zup-kremów, wolę jak coś w zupie pływa )
- Do zupy dodajemy ugotowaną osobno fasolę
- Doprawiamy solą, pieprzem i chili
- Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem.
- Zupę podajemy z grzankami
Oo niebawem czas na dyniową zupkę ;)
OdpowiedzUsuń