Zupa dyniowa z grzankami

Zupa dyniowa z grzankami




         Zupa z dyni, gdy nadchodzi sezon dyniowy, kilkakrotnie gości na naszym stole. Wszyscy lubimy dyniowe wariacje. Ciasta, kluski, placuszki, racuszki i oczywiście zupy. W tym roku pierwsza dynia wylądowałą w garnku z zupą.. Z dodatkiem białej fasoli, co czyni ją bardziej sycącą, a zresztą biała fasolka pasuje mi do zupy dyniowej. Wykonanie szybkie, proste, a obiad smaczny i pożywny. 

Składniki:
  • 1 nieduża dynia 
  • 1 mała marchewka
  • kawałek pietruszki i selera
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szklanka ugotowanej białęj fasoli ( można użyć też gotowej z puszki )
  • 4 kromki pieczywa na grzanki + 2 łyżki masłą ( u mnie kalarowane )
  • sól, pieprz, chili
Sposób przygotowania:
  • Dynię kroimy, obieramy ze skórki, wykrawamy środek z pestkami i kroimy na mniejszą kostkę
  • Obieramy marchewkę, seler i pietruszkę, kroimy w drobną kosteczkę. 
  • Pokrojone warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Podczas gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Delikatnie solimy
  • Jeśli dynia nie rozpadnie się podczas gotowania to można zgnieść ją przy pomocy łyżki do puree ( zwolennicy kremów mogą gotowane warzywa zmiksować - ja nie jestem fanką zup-kremów, wolę jak coś w zupie pływa )
  • Do zupy dodajemy ugotowaną osobno fasolę
  • Doprawiamy solą, pieprzem i chili
  • Kromki chleba kroimy w drobną kosteczkę i obsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem. 
  • Zupę podajemy z grzankami

Komentarze

Prześlij komentarz